Vlada prihvatila satnicu od 2.60 KM i pozvala zdravstvene radnike da prekinu štrajk

E. H.
Vlada prihvatila satnicu od 2.60 KM i pozvala zdravstvene radnike da prekinu štrajk
Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo prekinut će štrajk, koji su pokrenuli 13. oktobra, nakon što su postigli dogovor s Vladom Kantona Sarajevu o visini koeficijenta minulog rada i nakon potpisivanje Kolektivnog ugovora.

Tačnije, premijer KS-a Elmedin Konaković, ministrica zdravstva Zilha Ademaj i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Samir Turković održali su sastanak s direktorima svih zdravstvenih ustanova u kantonu, kako bi razgovarali o ovoj temi.

Na sastanku je postignut dogovor o tome da novi koeficijent minulog rada za sve medicinare iznosi 0.5, dok će njihova satnica iznositi 2.60 KM, a radna sedmica trajat će im 37,5 sati.

"Riješili smo neusaglašene stavove sa sindikatom i postigli dogovor modela utroška sredstava za zdravstvene radnike. Mislim da smo time konačno otklonili sve probleme i pristali na uvjete koje su od Vlade, tražili i jedan i drugi sindikat", istaknuo je premijer Konaković nakon sastanka.

Resorna ministrica Zilha Ademaj je kazala je da su se dogovorili s direktorima da će zdravstvene ustanove dio sredstava za povećanje procenta za minuli rad osigurati iz vlastitih sredstava, te je pozvala zdravstvene radnike da završe štrajk.

"Sindikatu ćemo saopćiti da smo prihvatili njihov posljednji zahtjev i da je konačno vrijeme da se dogovorimo i usaglasimo tekst kolektivnog ugovora. Moj prijedlog je da to konačno završimo u ponedjeljak", dodala je Ademaj.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS-a Edo Selimić istaknuo je kako će generalni štrajk obustaviti tek kada ugovor bude potpisan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije