Medicinske sestre i tehničari nisu zadovoljni trenutnim koeficijentom

Fena
Medicinske sestre i tehničari nisu zadovoljni trenutnim koeficijentom
Foto: Arhiv / Ilustracija

Udruženje medicinskih sestara i tehničara u FBiH podržava Sindikat radnika u zdravstvu u KS u aktivnostima preuzetim u borbi za povećanje satnica radnika u zdravstvu unutar sistema zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo, ali i naglašavaju da nisu zadovoljni trenutnim koeficijentom koji imaju zdravstveni radnici (medicinske sestre i tehničari) sa srednjom stručnom spremom u KS.

"Čestitamo na uspješno postignutom dogovoru u vezi s povećanjem satnice sa Vladom KS i Zavodom zdravstvenog osiguranja KS. Drago nam je i zbog uspješnih pregovora u vezi s povećanjem koeficijenta ljekarima u KS, ali nismo zadovoljni trenutnim koeficijentom koji imaju zdravstveni radnici (medicinske sestre i tehničari) sa srednjom stručnom spremom u KS. Smatramo da pregovori Sindikata i Vlade trebaju ići u pravcu povećanja koeficijenta zdravstvenih radnika sa srednjom stručnom spremom s trenutnih 2.1 na minimalno 2.3", naglasili su u pismu podrške.

Obrazlažu to podatkom da je zdravstveni kadar sa srednjom stručnom spremom "prva linija“ dodira pacijenata sa sistemom zdravstvene zaštite, bez obzira na njen nivo.

"Uloga medicinske sestre/tehničara u timu je ključna, budući da je od neizmjerne važnosti za ishod i kvalitetu liječenja, uspostavljanje dobrog kontakta s pacijentom, te ostvarivanje saradnje koja će omogućiti dobivanje kvalitetne anamneze", ističu iz Udruženja medicinskih sestara i tehničara u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije