Konaković poručio ljekarima: Koliko god vam povećamo plaće, bit će malo

S. H.
Konaković poručio ljekarima: Koliko god vam povećamo plaće, bit će malo
Na sastanku koji je održan u Domu sindikata, predstavnici u Sindikatu zdravstvenih radnika iznijeli su probleme zbog kojih su pokrenuli štrajk.

Premijer Vlade KS-a rekao je kako je Vlada pronašla način za povećanje satnice na 2,5 KM po satu umjesto traženih 2,75 KM, dok je predsjednik Sindikata Edo Selimić istakao kako ne odustaju od svog zahtjeva.

Konaković je rekao kako Vlada KS-a može povećati satnicuna 2,5 KM jer se to uklapa za 15 miliona koje Vlada ima za to u budžetu, ali da nije uredu da medicinske sestre imaju samo 130 KM manju plaću od ljekara, kao ni da medicinska sestra na kartoteci i na intenzivnoj njezi ima istu plaću zbog obima posla koje rade.

Premijer Vlade KS-a Elmedin Konaković je nakon saslušanih problema rekao da radnici trebaju Vladu doživljavati kao socijalnog partnera

Zdravstveni radnici naveli su kako velike probleme imaju zbog smjernica Zavoda za zdravstveno osiguranje KS-a, te kako bi se velike uštede napravile da pacijente ne moraju stalno slati na KCUS.

"Koliko god vam povećamo plaće, bit će malo koliko naši ljekari vrijede. Ali kao premijer nikada neću staviti potpis da damo pare kojih nema", rekao je Konaković navodeći kako je Vlada morala ustabiliti budžet koji su prethodna vlast urušavala. "A ponajviše moja partija."

Konaković je rekao kako se slaže da svi u zdravstvu trebaju biti jednaki, ali ne isto plaćeni.

"Ne treba biti privilegirana čistačica spram čistačice u komunalnom preduzeću", prokomentirao je on.

Istaknuto je kako u domovima zdravlja ima ili viška stomatologa ili manjka opreme.

"U budžetu imamo 15 miliona. Ne možemo pristati na više kad ne možemo više, to nije realno. Ovu cifru smo teško zaustavili kada je krenula erozija budžeta", rekao je Konaković navodeći kako u Zavodu za zdravstveno osiguranje KS-a imaju enormno visoke plaće.

"Ovih imaginarnih para nema, kad ih bude pričat ćemo", rekao je.

Ministrica za zdravstvo KS-a Zilha Ademaj rekla je da zamjera sindikatima jer su javnosti govorili kako već godinu dana dogovaraju s Vladom oko zahtjeva bez uspjeha.

Ademaj je rekla da su stigle prijave za odbijanje hitnih slučajeva, da su vraćena djeca sa vakcinacije iako je u regiji započela epidemija ospica.

 "Epidemija neće doći jer ne vakcinišemo djecu, nego jer nema dekreta da je vakcinacija obavezna, pa mame i tate ne dovode djecu da vakcinišu", poručili su iz Sindikata.

Kako je navela Ademaj, ljekari su pozvani da odbijaju dati usluge iako nisu svi željeli štrajk, te su ekonomisti pozvani da ne obračunavaju plaće, a pravnici da ne rade svoj posao navodeći kako oni nemaju pravo da to čine..

"Nemojmo se poigravati sa konkretnim slučajevima", upozorila je Ademaj navodeći kako su pacijentima odbijene terapije.

"Treba da se borimo za bolje usluge pacijentima, a vi se konkretno borite za plaće", istakla je Ademaj navodeći kako trebaju tražiti svoja prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije