Zenica će biti blokirana, nema novca za "Zenicatrans", borce, porodilje...

Radiosarajevo.ba
Zenica će biti blokirana, nema novca za "Zenicatrans", borce, porodilje...
FOTO: Arhiv / Zenica

Sa 13 glasova za, sedam protiv i jednim uzdržanim, vijećnici u Gradskom vijeću Zenica odlučili su blokirati grad, budući da Prijedlog za privremeno finansiranje nije dobio potrebnu podršku, piše 072info.com.

To znači, a kako je ranije pojasnila Fatima Vojvodić, pomoćnica gradonačelnika za finansije, nemogućnost izdvajanja sredstava za javnu rasvjetu, odvoz smeća, sanaciju puteva, održavanje prohodnosti puteva, elementarne nepogode… Grad u takvim situacijama ne može izdvojiti ni marku.

Također, ne mogu se davati ni sredstva za Gradsku narodnu kuhinju. U šalter sali neće se moći nabavljati obrasci, pa građani neće moći izvaditi niti jedan izvod iz matične knjige kada se potroše zalihe...

Vijeće je dalo saglasnost za reprogram NK Čelik, dosad je redovno izmireno 17 rata, pa je dovoden u pitanje i reprogram. Također, neće se moći realizirati ni sredstva s viših nivoa vlasti u iznosu od 262.870 KM za stambeno zbrinjavanje boračke populacije, podsticaiji za zapošljavanje, sport, alternativni smještaj, liječenje boračke populacije, nabavku ortopedskog pomagala, naknade za porodilje, tuđu njegu, sredstva za obdaništa…

Pored navedenog, neusvajanjem današnjeg prijedloga gradonačelnika Fuada Kasumovića za usvajanje Budžeta za 2020. godinu, spriječeno je bilo kakvo rješenje za “Zenicatrans”. Po svemu sudeći, epilog ove situacije je stečaj preduzeća.

Rezultat je to, kako podsjeća 072info.com,  opstruiranja većine u Gradskom vijeću, a koja u proteklom periodu nije željela podržati nijedan kvalitetan prijedlog, a nakon što kandidat SDA nije pobijedio na lokalnim izborima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije