Zenicatrans: Radnici stupili u štrajk glađu, direktor najavljuje ostavku

Fena
Zenicatrans: Radnici stupili u štrajk glađu, direktor najavljuje ostavku
Foto: Fena / Radnici Zenicatransa

Dvadesetak radnika JKP Zenicatrans-prevoz putnika jutros je, u 7.40 sati, u holu Autobuske stanice Zenica započelo štrajk glađu.

Istovremeno, direktor ovog javnog preduzeća Darmin Terzić je u izjavi za Fenu kazao da razmišlja o podnošenju neopozive ostavke.

Radnici od prošlog utorka u blokadi drže Autobusku stanicu Zenica, ali su jučer oslobodili nekoliko perona izvan stanice samo za dolaske autobusa sa međunarodnih i međugradskih linija.

Predsjednik Sindikata Huso Sarvan pojasnio je da će jedna grupa radnika štrajkovati glađu dok će ostali nastaviti s blokadom stanice.

„Štrajk je na dobrovoljnoj bazi. Stvorila se želja od ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca te onih kojima dozvoljavaju njihove psiho-fizičke sposobnosti da mogu izdržati. Mi smo se spremili na sedam do 10 dana. Mi smo ovdje dok nas, jednog po jednog, hitna ne iznese. Dogovorili smo se da danas budemo samo na vodi, a da, ako ne bude pozitivnog odgovora ili naznaka da se može desiti, mi ćemo pristupiti štrajku glađu i bez vode“, najavio je Hazrudin Bilić, koji će predvoditi grupu radnika koji štrajkaju glađu.

Nakon duže blokade, račun firme jučer je deblokiran te su stvoreni uslovi za nabavku goriva i ponovnu uspostavu nekih gradskih i prigradskih linija. Međutim, radnici traže da se nađe sistemsko rješenje za spas preduzeća.

Sarvan ističe da oni danas neće pokrenuti autobuse, iako cijene napore direktora Darmina Terzića.

Sve se svelo na jedan zahtjev, a to je da Gradska uprava i gradonačelnik preuzmu poreski dug. Kako je riješio Čelik, tako neka riješi i nas“, dodao je Sarvan.

Grupa radnika, najavio je Sarvan, danas će se u 10 sati zaputiti pred Gradsku upravu, a najavljuje da će im se u tom pohodu priključiti i građani.

Darmin Terzić - undefined

Foto: Fena : Darmin Terzić

Direktor preduzeća Darmin Terzić istakao je da im je Kantonalna poreska uprava Zenica jučer deblokirala račun kako bi mogli nabaviti gorivo te početi s radom.

Zamolio sam radnike, kada gorivo dođe, da se pokrene prijevoz. Oni ne odustaju od štrajka glađu“, dodao je Terzić.

Istakao je da se obaveze prema radnicima i dobavljačima mogu početi izmirivati kada budu počeli ostvarivati prihode.

„Ako narednih nekoliko sati dođe gorivo, a radnici ne pokrenu autobuse i ne preuzmu svoje obaveze da izvršavaju ono za što su i primljeni ovdje, a to je organizacija prijevoza u Gradu Zenica, razmišljam da podnesem neopozivu ostavku“, rekao je Terzić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije