KS / Zavod za javno zdravstvo dobio savremeni analizator žive za ispitivanje vode za piće

16. 09. 2019. u 08:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva u okviru projekta "Nabavka dijagnostičke laboratorijske opreme i rezervnih dijelova za mikrobiološki i hemijski laboratorij" nabavili su Javnoj ustanovi Zavod za javno zdravstvo KS savremeni instrument analizator žive.

Prvenstvena namjena instrumenta ispitivanje i monitoring sadržaja žive u uzorcima voda za piće, prirodnih izvorskih i mineralnih voda, uzoraka hrane i predmeta opće upotrebe, čime će se omogućiti unapređenje zaštite životne sredine.

Bržom i jednostavnijom analizom žive u tečnim i čvrstim uzorcima bez prethodne dugotrajne pripreme, značajno će se ubrzati proces ispitivanja, ali i omogućiti detekcija vrlo niskih koncentracija, što su zahtjevi i evropske regulative koju je BiH već implementirala u većinu svojih pravilnika.

U toku je priprema instalacije, kalibracije instrumenta i edukacija kadra, čime će se ispuniti svi potrebni uslovi za kontinuiran rad na ovom instrumentu.

Zavod za javno zdravstvo putem učešća u ovakvim projektima nastavlja kontinuitet unapređenja kvaliteta pružanja javno zdravstvenih usluga sa svim svojim kapacitetima, prostornim i kadrovskim, saopćeno je iz Press službe KS..

KOMENTARI (1)