Zdravlje / Samo pola sata jesenje šetnje učinit će čuda za vaš organizam

16. 09. 2019. u 08:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 25

Čovjeku je potrebno oko tri kilometra hoda dnevno da bi zadovoljio dnevnu potrebu za fizičkom aktivnošću, a to znači da treba da izađete nekoliko stanica ranije iz autobusa ili da idete pješke do prodavnice.

Vježbanje u hladnijim danima je posljednje što ljudi žele da rade. Radije bi se zavukli pod ćebe i tu prezimili. Ipak, dovoljno je svega pola sata za fizičku aktivnost kako bi se popravilo zdravlje, raspoloženje, a i figura bila zadovoljavajućem nivou.

Nisu potrebni nikakvi tegovi ili posebna oprema za vježbanje, jer tih pola sata je dovoljno samo da se hoda. Ovaj vid fizičke aktivnosti je, iako djeluje nedovoljan, zapravo jedan od najboljih načina na koje se čuva zdravlje. Odrastao čovjek trebalo bi barem tri kilometra dnevno da pređe da bi opće zdravlje organizma bilo u dobrom stanju.

Hodanje je posebno preporučljivo pred kraj ljeta i u toku jeseni, jer tada se dolazi do najboljih rezultata.

Ovo doba godine je najbolje za sticanje navika. U septembru se kreće u školu, završavaju se odmori-počinje posao, i zbog toga smo naviknuti da u ovom periodu započinjemo stvari, a uz sve ostale obaveze i da ih uvedemo u svakodnevne aktivnosti.

Nije previše vruće, a nije još ni hladno. Visoke temperature i vlažnost vazduha mogu da veoma otežaju vježbanje, pa makar to bilo i samo hodanje. Bez toplote i vlažnosti, mnogo je prijatnije hodati, a i nema drugih izgovora koje možete koristiti sa odlaganjem ove izrazito zdrave rutine.

Fizička aktivnost dovodi do potrebe za zdravom hranom. Zbog redovnog pješačenja potrebna je veća količina hrane, ali ubrzo ćete primijetiti da vam se više ne jede brza hrana, jer će organizam imati potrebu da zdravim obrocima, jer nezdravi ne pružaju dovoljno željenih materija. Ovo je period godine kada priroda nudi raznovrsno voće i povrće, pa će vaše tijelo dobiti vitamine koji su mu potrebni.

Dovoljna fizička aktivnost spriječava "jesenju/zimsku depresiju". Boravak na otvorenom u toku hladnih i mračnih mjeseci dobar je za psihičko zdravlje, koliko i za fizičko. Osim što vodi do dobre forme, hodanje podiže i nivo hormona serotonina koji povoljno utječe na dobro raspoloženje, piše Zadovoljna.hr.

Ako sada počnete sa ovom jednostavnom aktivnošću, nećete moći da prestanete. Nakod dva ili tri mjeseca vježbanja i zdravije ishrane bit će teže odbaciti sav trud. Naravno da ćete se opustiti oko božićnih praznika, ali ćete ubrzo shvatiti da vaš organizam traži da ponovo izađete napolje i šetate.

NEMA KOMENTARA