Naučite izabrati najbolje patike za trčanje

Radiosarajevo.ba
Naučite izabrati najbolje patike za trčanje
Foto: Pixabay / Ilustracija

Znate li zašto je jedna od najvažnijih stavki na koju morate obratiti pažnju ukoliko se bavite trčanjem, bez obzira u kojem kapacitetu - obuća?

Istina je da će dobre patike utjecati na dvije krucijalne stvari – na vaše zdravlje, jer ako ne trčite kako treba, možete stvoriti niz povreda koje mogu biti dugotrajne, i na vaš rezultat, jer vam dobre patike neće izazivati neudobnost, a pružit će osjećaj sigurnosti, lakoće i poletnosti.

Ilustracija - undefinedFoto: Pixabay

Kako biste napravili najoptimalniji izbor u pogledu kvaliteta, u nastavku ćemo vam predstaviti na šta to obraćaju pažnju vrhunske sportiste i trkači, odnosno koje kvalitete treba da posjeduju patike kako bi osigurale dvije iznad navedene stavke.

Biraju patike namijenjene trčanju

Mnogi će se služiti logikom da su patike - patike i da nema potrebe da kupuju one specijalizovane za određenu vrstu aktivnosti. To je najveća greška koju trebate  ispraviti.

Patike za trčanje su napravljene ciljano, kako bi vam pomogle da trčite sigurnije, lakše i kvalitetnije.

Osnovne karakteristike patika za trčanje i njihov značaj

Težina patika: Trkači biraju lakše patike, jer se s takvima postiže veća brzina i mnogo su pogodnije za velike pritiske i trenja. 

Materijal gornjišta: Novije patike za trčanje uglavnom su napravljene od prozračne mrežice (mesh) ili pletiva (knit) koji pruža osjećaj sličan kao kada nosite čarape. U oba slučaja patike su prilagodljive stopalu, dovoljno lagane ali i otporne, i ne dovode do pregrijavanja i znojenja.

Đon: Vjerovatno najvažnija stvar na koju trkači obraćaju pažnju jeste đon. Naime, vrh treba da bude zakrivljen (skoro kao kod skija), te debeo na petama. Ukoliko patike ne posjeduju ove dvije karakteristike, nisu pogodne za trčanje. Osim toga, đon mora da sadrži više različitih materijala raspoređenih u slojevima, a to ćete prepoznati po različitim bojama. Na petama treba da se nalazi žlijeb koji pomaže u apsorpciji prilikom udara. Prednji dio je daleko savitljiviji od zadnjeg. Tvrđi dijelovi đona sprečavaju torziju i uvrtanje, a oni se uglavnom nalaze sa strane i odozdo.

Patike namijenjene za off road trčanje imaju elemente gripa i zadatak im je da smanje klizanje, a kao takve nisu pogodne za asfalt, piše opcija.net

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije