Peti defibrilator postavljen u Vijećnici: Uređaj kojim možete spasiti život

Radiosarajevo.ba
Peti defibrilator postavljen u Vijećnici: Uređaj kojim možete spasiti život
Foto: Hitna pomoć KS / Defibrilator - AED

U sarajevskoj Vijećnici u srijedu, 11. septembra je postavljen peti defibrilator ili Automated External Defibrillator (AED).

Svih pet defibrilatora su postavljeni na javnim mjestima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ovi uređaji su dostupni građanima u naselju Dobrinja, sportskom centru 'Safet Zajko', apoteci 'Stari Grad Sarajevo', te u Kulturno-sportskom centru 'Skenderija'.

U sarajevskoj Vijećnici postavljen defibrilator ili AED - undefined

Foto: Hitna pomoć KS: U sarajevskoj Vijećnici postavljen defibrilator ili AED

Iz Hitne pomoći su ukazali da dostupnost defibrilatora na javnim mjestima može biti presudna za spašavanje osobe koja dobije srčani udar. Do dolaska ljekara, njegovom upotrebom se može spasiti život.

Upute za korištenje se nalaze u kutiji u kojoj je smješten ovaj uređaj. U potpunosti su sigurni za upotrebu. Iz Hitne pomoći tvrde da su među najkvalitetnijim u poređenju sa drugim ovakvim uređajima.

Dostupnost defibrilatora na javnim mjestima je vrlo značajna s obzirom na to da je najčešći uzrok smrti u Evropi infarkt.

Njihovo postavljanje na javnim lokacijama je podržao Grad Sarajevo. Time je Sarajevo postao jedan od gradova u svijetu gdje su defibrilatori dostupni građanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije