Adem Zalihić / U korak s Evropom: Hitna pomoć na motoru spašavat će i živote Sarajlija

11. 06. 2019. u 07:34:00 J. Ć.

Shares: 427

Kako bi dobili trku s vremenom i do najugroženijih pacijenata stigli u najkraćem vremenu, ljekari Hitne pomoći u Kantonu Sarajevo uskoro će dolaziti i - na motoru. 

Ove informacije za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je Adem Zalihić, direktor JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć. 

Na početku razgovora saznajemo kako je ova priča pokrenuta s Općinom Centar u Sarajevu na nedavnom otvaranju punkta Hitne medicinske pomoći u istoj općini. 

Sarajevska općina Centar dobila punkt Hitne pomoći
Od otvaranja punkta pomoć ukazana za više od stotinu pacijenata
Tri sata nakon otvaranja novog punkta: Hitna pomoć spasila život Sarajliji
Hitna pomoć na motorima - undefinedFoto: JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć

"Ta priča je davno zaživjela u Europi, a u Hrvatskoj je već aktivna skoro četiri godine i to je nešto što je pokazalo svoju opravdanost, pogotovo u gradskim četvrtima gdje je velika gužva. Suština je da s motorom obučeno osoblje dođe prije nego bi došla kola Hitne pomoći", istaknuo je Zalihić.

Otkriva nam da je to dorađeni motor s koferima za smještaj medicinske opreme koji košta oko 40.000 KM. 

"Što se tiče opreme, nosit će samo ono što je potrebno u pružanju hitne medicinske pomoći na mjestu nezgode, što je značajno za preživljavanje ili za teže povrede tijela i organa. Tu, prije svega, podrazumijevamo set za pružanje prve pomoći kod trauma pacijenata, reanimacioni set i defibrilator koji će obezbijediti Hitna pomoć", pojašnjava nam, te dodaje:

"Motor će moći voziti samo instruktor i osoba koja je prošla sve moguće kurseve u Hitnoj pomoći. Znači, to je osoba koja bi mogla dosta toga uraditi prije dolaska kompletne ekipe i na vrijeme spasiti pacijentu život!"

Hitna pomoć na motorima - undefinedFoto: JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć

Zalihić napominje da je Grad Sarajevo donirao pet takvih defibrilatora koji će biti raspoređeni po gradu. 

Na kraju razgovora zanimalo nas je kada ćemo vidjeti prve motocikliste na sarajevskim ulicama, na što nam je direktor JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć kazao:

"Namjera je do ljetne turističke sezone početi s radom, a da li će do toga doći, zavisi od niza potrebnih procedura", rekao je za portal Radiosarajevo.ba Adem Zalihić.

KOMENTARI (2)