Od otvaranja punkta pomoć ukazana za više od stotinu pacijenata

Radiosarajevo.ba
Od otvaranja punkta pomoć ukazana za više od stotinu pacijenata
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / U sarajevskoj opštini Centar otovren punkt Hitne pomoći

U ponedjeljak, 6. maja 2019. godine otvoren je punkt hitne medicinske pomoći koji je smješten u prostorijama u Mis Irbinoj ulici broj 20 u kojima se donedavno nalazila ambulanta porodične medicine.

Kako je istakao direktor Javne ustanove „Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo“ Adem Zalihić, otvaranje punkta se za samo pet dana već pokazalo opravdanim. 

Tri sata nakon otvaranja novog punkta: Hitna pomoć spasila život Sarajliji

"Već prvog dana, tri sata nakon otvaranja ekipa punkta hitne pomoći Centar spasila je život sugrađaninu koji je doživio kliničku smrt. Ekipa je imala intervenciju na terenu i reanimirala jednog sugrađanina kojem su pluća i srce prestali sa radom, te ga nakon uspješne reanimacije uputili na bolničko liječenje. Kada spašavamo živote naših sugrađana jedna od najbitnijih komponenti jeste vrijeme.

Naša misija je da što prije stignemo do pacijenta, a otvaranje ovog punkta nam umnogome u tome pomaže s obzirom da su u centru grada velike gužve u saobraćaju. Svakodnevno imamo protokol bolesnika u koji se bilježi svaki pacijent. U prosjeku se oko dvadeset pacijenata obrati punktu Centar u toku jednog dana, a od toga u prosjeku oko pet pacijenata bude transportovano na bolničko liječenje u Opću bolnicu, odnosno Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Za ovih pet dana koliko ovaj punkt radi oko sto pacijenata je obrađeno što pokazuje opravdanost njegovog otvaranja", pojasnio je Zalihić.

Pomenute prostorije je za ovu namjenu dodijelila Općina Centar na korištenje, a također je iz svog budžeta izdvojila 10.000 KM za nabavku medicinske i druge neophodne opreme za potrebe punkta hitne medicinske pomoći koji će biti građanima na usluzi 24 sata.

Podsjećamo i da je Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica krajem prošle godine nabavila kombi vozilo za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije