Zastupnica Admela Hodžić pojasnila kako će mladi u KS dobiti finansijsku pomoć pri kupovini stanova

4
Radiosarajevo.ba
Zastupnica Admela Hodžić pojasnila kako će mladi u KS dobiti finansijsku pomoć pri kupovini stanova
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Skupštine KS, Admela Hodžić

Skupština Kantona Sarajevo na održanoj sjednici u ponedjeljak, 13. juni, usvojila je prijedlog da se rebalansom budžeta omogući mladima da dobiju subvenciju pri kupovini stana u iznosu od po 10.000 KM.

Podržana je Inicijativa kojom se nalaže Vladi Kantona Sarajevo da izdvoji blizu 5,5 miliona KM za isplatu razlike iznosa pojedinačne subvencije u visini od 10.000 KM za rješavanje stambenog pitanja mladih iz 2023. godine.

Na ovu temu komentarisala je zastupnica u Skupštini KS Admela Hodžić u emisiji Špica na TVSA.

Veličanstvena atmosfera u Narodnom pozorištu: Zubin Metha održao sjajan koncert i sve oduševio

Veličanstvena atmosfera u Narodnom pozorištu: Zubin Metha održao sjajan koncert i sve oduševio

Odluka je donesena nakon što su mladi koji su se prijavili na konkurs prošle godine, umjesto ranijeg iznosa od 10.000 KM dobili samo 4.800 KM.

Napokon mladi koji su i protestvovali tako su izrazili svoje nezadovoljstvo su dobili ono što su smatrali da ih sljeduje. Dobit će 10.000 maraka kroz rebalans budžeta i otklonit će se diskriminacija koja je bila do sada?

“Smatram da su s razlogom negodovali, da je na neki način napravljena diskriminacija. Javni poziv raspisan je takav kakav jeste sa izmjenjenim kriteijima za šta mladi nisu krivi. Postignut je standard u prošlim godinama, po javnim pozivima bio je 10.000 KM i ne vidimo razloga zašto maldi i prošle godine javnim pozivom ne bi dobili isti iznos sredstava. Razumijem i ministra i ministarstvo, jer neki negoduju zašto se ministar Bošnjak nije odmah odazvao, on je ovo stanje zatekao. On je najmanje kriv za promjenu, kriterije i za način raspodjele sredstava onoliko koliko je bilo“, kazala je Admela Hodžić.

Skupština KS podržala inicijativu za isplatu razlike novca mladima za rješavanje stambenog pitanja

Skupština KS podržala inicijativu za isplatu razlike novca mladima za rješavanje stambenog pitanja

Oko 5.5 miliona KM će biti potrebno da se kroz rebalans budžeta osigura da bi se sva novčana sredstva isplatila?

“Tako smo izračunali otprilike negdje 1.030 mladih koji su ostvarili uslove na javnom pozivu dobili su određeni iznos i evo kolege u Skupštini KS su izrazile spremnost, želju i opredjeljenje da se ta disktriminacija ispravi i da krenemo u tom pravcu. Zastupnici svih političkih partija su dali podršku i nadam se da će svi jednako učestvovati da pomognu ministarstvu i ministru Bošnjaku da ispoštuje ovo isplati u drugoj polovini godine“, poručila je Admela Hodžić.

Opširnije gledajte u emisiji Špica:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije