Skupština KS: Dijelovi ove dvije sarajevske ulice imaju nova imena

0
Radiosarajevo.ba
Skupština KS: Dijelovi ove dvije sarajevske ulice imaju nova imena
Foto: Skupština KS / Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo

Skupština Kantona Sarajevo je na nastavku 14. sjednice donijela  Odluku o izmjenama Odluke o obaveznoj preventivnoj j sistemskoj deratizaciji na području KS.

Suština predloženih izmjena je u tome da se u proceduri javnog poziva za odabir najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje obavezne preventivne deratizacije na području Kantona Sarajevo, ubuduće od potencijalih izvođača neće tražiti rješenje Ministarstva zdravstva Federacije BiH za prometovanje otrova, s obzirom na to da izvođači obavezne preventivne sistematske deratizacije ne moraju imati navedeno rješenje, jer oni upotrebljavaju otrove, ne prometuju ih, te se isto ne treba tražiti u postupku odabira izvođača putem javnog poziva.

Usvojena je i Odluka kojom se novoizgrađenoj ulici koja nema zvaničnog naziva, a koristi se naziv Grdonj do broja 89, na području Općine Centar Sarajevo - MZ "Hrastovi-Mrkovići", daje  novi naziv: ulica "Hajrudina Ivazovića-Bebana". Takođe, današnjom skupštinskom odlukom je došlo do promjene naziva dijela ulice Panjina Kula na području Općine Centar Sarajevo - MZ "Hrastovi-Mrkovići" u novi naziv: ulica "Elvisa Husakovića Elija".

Šta bi se desilo da je nestanak struje duže trajao?

Šta bi se desilo da je nestanak struje duže trajao?

Hajrudin Ivazović Beban je rođen 11. juna 1963. godine u Tuzli. Na početku agresije na BiH i opsade Sarajeva priključio se odbrani grada. Posebno se istakao u borbama na Baricama, Špicastoj stijeni, Orlovcu i Panjinoj kuli gdje je kao borac poginuo u 29 godini života 1992. godine na borbenoj liniji. Posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem 'Zlatni ljiljan', kao i općinskim priznanjem 'Plaketa sa zlatnim ljiljanima'. Elvis Husaković Eli je kao maloljetni borac poginuo u odbrani Sarajeva na početku agresije na BiH 1992. godine i dobitnik je općinskog priznanja 'Plaketa sa zlatnim ljiljanima'.

A, na današnjoj sjednici je usvojen i Izvještaj Ministarstva saobraćaja KS o utvrđivanju broja slobodnih dopunskih taksi oznaka za 2023. godinu.  Prema tom izvještaju, zaključno sa 2023. godinom, izdato je  855 dopunskih taksi oznaka i nema uslova da se u 2024. godini taj broj povećava. U protekloj godini izdate su dvije dopunske taksi oznake oznaka za prijevoz lica sa invaliditetom, a u ovoj godini su ispunjeni uslovi za izdavanje još četiri takve taksi oznake.

Uz usvajanja Izvještaja o radu Vlade za 2022. godinu, Skupština je prihvatila i izvještaje o radu i finansijskom poslovanju javnih preduzeća Veterinarska stanica, ZOI '84 i Poljoprivredno dobro Butmir za 2021., odnosno 2022. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije