Burno u Skupštini KS: Zahiragić prozvao aktuelnu vlast - evo zbog čega je nastala rasprava

2
Radiosarajevo.ba
Burno u Skupštini KS: Zahiragić prozvao aktuelnu vlast - evo zbog čega je nastala rasprava
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Skupštine KS

U Kantonu Sarajevo već dvije godine nije provedena sistematska deratizacija, a ovim pitanjem u ponedjeljak, 27. maja, bavila se i Skupština KS.

Resorni ministar Enis Hasanović potvrdio je da dvije godine nije bilo deratizacije, zbog problema s tenderom, odnosno žalbi jedne firme te je poručio da će se deratizacija provesti.

Reakcija opozicije

Na njegovo izlaganje reagovala je opozicija, prije svega zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA).

Balkanci u Švicarskoj htjeli opljačkati zlataru u stilu 'Pink Pantera', a onda se tukli s policijom

Balkanci u Švicarskoj htjeli opljačkati zlataru u stilu 'Pink Pantera', a onda se tukli s policijom

"Vi, ministre, čini mi se, mnogo toga ne znate, svjesno ili nesvjesno. Izmjenama zakona i ukidanjem pojedinih članova želi se pogodovati određenim firmama, a koje nemaju potrebne reference, odnosno imaju nekoliko zaposlenika i nemaju neophodne prostore za skladištenje", kazao je Haris Zahiragić, zastupnik SDA.

Želi se pogodovati firmi IDS Zdrava Sredina koja je bliska jednoj frakciji Naroda i pravde, tvrdi Zahiragić.

Sjednica Skupštine KS

"U dvadesetak odgovora iz javnih ustanova dobio sam skoro isto toliko odgovora da je posao deratizacije dobijala upravo ova firma. Ove godine ta firma je dobila posao, izvan sistemske deratizacije, na Univerzitetu Sarajevo. Ta firma, za razliku od nekih drugih, nema kapacitet da skladišti taj opasni otrov, a radi se o desetak tona. Nemaju rješenje da uvezu i prometuju tim otrovom. Ne mogu tašna-mašna firme dobijati ovakav posao. Ovim se direktno može ugroziti zdravlje stanovnika KS. Zbog svega ovoga želim da povučete ovu tačku s dnevnog reda", poručio je Zahiragić.

Na ozbiljne posljedice upozorili su i zastupnici SDA Faruk Kapidžić i Mahir Dević, kao i Muamer Bandić (Stranka za Bosnu i Hercegovinu). S druge strane, vladajuća koalicija koju čine Socijaldemokratska partija, NiP i Naša stranka smatra da se treba ići u proces deratizacije, jer je to trebalo uraditi još prošle godine.

Sistematska deratizacija je zakonska obaveza i provodi se dva puta godišnje, tačnije na proljeće i na jesen. Troškovi deratizacije na javnim površinama i objektima od općeg i zajedničkog interesa finansiraju se iz budžeta KS. Ipak, sredstva planirana za prošlu godinu nisu utrošena, niti proljetna deratizacija spominje.

Izmjena odluke

Skupština KS na kraju je utvrdila Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o obaveznoj preventivnoj sistematskoj deratizaciji na području Kantona Sarajevo.

Skupština KS: Usvojen zakon o sufinansiranju ustanova kulture i obrazovanja čiji je osnivač BiH

Skupština KS: Usvojen zakon o sufinansiranju ustanova kulture i obrazovanja čiji je osnivač BiH

Suština predloženih izmjena je u tome da se u proceduri javnog poziva za odabir najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje obavezne preventivne deratizacije na području Kantona Sarajevo, ubuduće od potencijalnih izvođača neće tražiti Rješenje Ministarstva zdravstva Federacije BiH za prometovanje otrova.

Obzirom da izvođači obavezne preventivne sistematske deratizacije ne moraju imati navedeno rješenje, oni upotrebljavaju otrove, ali ih ne prometuju , isto im se ne treba tražiti u postupku odabira izvođača putem javnog poziva.

Sjednica Skupštine KS

Također, predložena izmjena se odnosi i na usklađivanje redoslijeda odredbi programa prema materiji koju regulišu, i to u dijelu koji se odnosi na nadzor nad upotrebom rodenticida, a koji je pravno-tehničke naravi.

Skupština KS je na sjednici također donijela odluku o davanju naziva novoizgrađenoj ulici na području Općina Centar Sarajevo - MZ Hrastovi-Mrkovići u naziv ulica Hajrudina Ivazovića-Bebana, kao i odluku o promjeni naziva dijela ulice na području Općina Centar Sarajevo - MZ Hrastovi-Mrkovići u novi naziv ulica Elvisa Husakovića Elija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije