Zaplijenjeno i blokirano 12 GRAS-ovih tramvaja

J. Ć.
Zaplijenjeno i blokirano 12 GRAS-ovih tramvaja
Radiosarajevo.ba / Ilustracija/Tramvaj
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH jučer je firmi GRAS zaplijenila i blokirala 12 tramvaja.

Najveći dužnik po osnovu PDV-a trenutno je poduzeće GRAS s ukupnim dugom u iznosu od 17,2 miliona KM.

Pomenuti obveznik je ranije imao reprogram plaćanja svog duga, koji je bio odobren rješenjem UIO od 12. maja 2014. godine, i to na ukupan iznos duga od 8.717.779 KM, saznajemo iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

"S obzirom na to da obveznik nije podmirivao obaveze po reprogramu duga u ratama, kao ni obaveze iz tekućih PDV prijava, Uprava je 10. aprila 2015. godine ukinula rješenje kojim je bilo odobreno plaćanje duga u ratama za pomenutog obveznika", kazao je za portal Radiosarajevo.ba glasnogovornik UIO Ratko Kovačević, te dodao da je 14. april prošle godine pokrenula izvršni postupak pred Općinskim sudom u Sarajevu.

"Naime, prilikom odobravanja reprograma za plaćanje duga u ratama GRAS je Upravi za indirektno oporezivanje u zalog ponudio pokretnu imovinu (tramvaje i autobuse), gdje je Uprava u registru zaloga upisala založno pravo, te je pokrenula izvršni postupak pred nadležnim sudom."

Licitacija na kojoj je trebala biti održana prodaja imovine poduzeća GRAS d.o.o. Sarajevo odgođena na zahtjev Vlade KS-a, kao većinskog vlasnika ove firme, da se da dodatni rok od dva mjeseca kako bi se pribavila kreditna sredstva za plaćanje duga po osnovu PDV-a.

"S obzirom na to da su pomenuta dva mjeseca prošla te da se nije riješilo pitanje duga Uprava je opet pred nadležnim sudom pokrenula izvršni postupak za prodaju imovine date u zalog prilikom sklapanja Ugovora o reprogramu duga i taj proces je u toku", navodi Kovačević.

Međutim, kako dug kompanije GRAS d.o.o. iz dana u dan raste Grupa za prinudnu naplatu UIO u Regionalnom centru Sarajevo u skladu sa Zakonom o postupku prinudne naplate poduzima daljnje korake za naplatu dugovanje.

"Kod pomenutog obveznika UIO u nekoliko navrata je zaplijenila novac na računu banke u iznosu od nekoliko stotina hiljada KM, te je izvršila i blokadu 12 tramvaja koji ranije nisu bili upisani kao založno pravo u registru zaloga. Tako će UIO i u narednom period u skladu sa zakonskim okvirima koji definiraju postupak prinudne naplate uraditi sve korake u cilju naplate dugovanja", ističe glasnogovornik UIO.

Inače, prema njegovim riječima, kompanija GRAS d.o.o. prvi put je ušla u postupak prinudne naplate zbog neplaćanja PDV-a još 2008. godine.

Poruka premijera Konakovića

Premijer Kantona Sarajevo  Elmedin Konaković je, komentirajući podnošenje krivične prijave protiv direktora GRAS-a Avde Vatrića i devet zaposlenih u ovom poduzeću za organizirani kriminal, kazao danas novinarima da s tim nije upoznat, ali da Vlada KS-a pozdravlja sve aktivnosti koje će sankcionirati bilo koga ko u segmentu komunalne privrede napravi "ono što vidimo da se danas dešava".

Vezano za ovaj problem premijer Kantona Sarajevo Konaković je dodao kako će se nastaviti "utrkivati" s Upravom za indirektno oporezivanje.

"Nove ćemo nabavljati i investirati, a oni će nastaviti plijeniti",  kazao je novinarima.

"Uvezeno je dosada 15 novih autobusa, slijedi kupovina novih 16 minibusa, izuzeli su nam 12 tramvaja. Nisu nam, dakle, poremetili potpuno taj tramvajski saobraćaj", ističe premijer Kantona Sarajevo te dodaje da građani ne trebaju biti zabrinuti.

"Tramvajski saobraćaj će i dalje funkcionirati normalno s ovim kapacitetima koje GRAS ima, a vrlo je moguće da ćemo hitno morati posegnuti za kupovinom nekih novih vozila", kazao je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije