Podrška usvajanju Zakona o energetskoj efikasnosti FBiH  

Radiosarajevo.ba
Podrška usvajanju Zakona o energetskoj efikasnosti FBiH   
/ Foto: Press služba KS
Prijedlog Zakona o energetskoj efikasnosti Federacije BiH, koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, trebao bi biti usvojen i u Domu naroda ovog parlamenta.

Ovo je bila tema današnjeg sastanka u Kantonu Sarajevo, kojem su prisustvovali predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić i Mak Kamenica, zamjenik direktora USAID-ovog projekta Investiranje u sektor energije – EIA.

Na sastanku je bilo riječi o pozitivnim efektima i benefitima za sve strukture u našem društvu, jer bi usvajanjem Zakona bile stvorene pretpostavke za praktičnu implementaciju svih ostalih aktivnosti iz domena politike energetske efikasnosti.

Mak Kamenica je ovom prilikom rekao da je veoma bitno usvajanje zakonskog rješenja koje će urediti oblast energetske efikasnosti, a najprije zbog razvoja finansijskog modela, tzv. Obligacione sheme za energetsku efikasnost koja je obaveza Bosne i Hercegovine prema Ugovoru o energetskoj zajednici.

Predsjedateljica Skupštine KS-a Ana Babić istaknula da je Kanton Sarajevo opredijeljen da podrži sve aktivnosti koje doprinose boljitku naših građanki i građana, a pitanje energetske efikasnosti u tome ima značajnu ulogu.

“Zadaća svih predstavnika institucija vlasti je da osiguraju kvalitetan ambijent i preduvjete za privatni sektor i naše stanovništvo da se energija u svim svojim oblicima racionalno koristi i da se ostvaruje povrat uloženih sredstava u njenu potrošnju. Namjera nam je da u što većoj mjeri ispunimo ciljeve održivog razvoja, a pri čemu mislim na smanjenje negativnih utjecaja na okoliš, zadovoljavanje energetskih potreba krajnjih potrošača, povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom”, naglasila je, između ostalog, predsjedateljica Babić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije