Trgovci na pijaci Otoka štrajkovali, teško da mogu izdržati finansijske namete

S. H.
Trgovci na pijaci Otoka štrajkovali, teško da mogu izdržati finansijske namete
Osamnaestog decembra ove godine na snagu je stupio zakon kojim se nalaže da se svi trgovci na pijacama u FBiH moraju registrirati kao pojedinci i plaćati porez prema izmijenjenom Zakonu o unutrašnjoj trgovini.

Većina trgovaca registrirala je svoju djelatnost do datog roka, a za većinu njih registracija je u toku, potvrdio je za Radiosarajevo.ba direktor KJKP Tržnice Sarajevo Jasmin Terović. Kako je naveo Terović, broj trgovaca na pijacama jeste manji ali zbog zimskog perioda, te se očekuje da će se njihov broj povećati kada dođu topliji dani.

Trgovci na sarajevskoj pijaci Otoka danas su protestirali, a sve zbog nameta kojima su, kako kažu, nezadovoljni te prevelikih finansijskih obveza koje su im nametnute.

Predstavnik trgovaca s pijace Otoka u Sarajevu koji su danas pregovarali s nadležnima iz Općine Novi Grad Sarajevo Zejnil Čomor je kazao kako će trgovci teško izdržati namete.

"Pristajemo da plaćamo porez, doprinose i sve ostalo što treba. Uveli su nam komunalnu taksu, moramo sutra u Ministarstvo za finansije Kantona Sarajevo, a to nam ne treba jer mi nismo istaknuta firma. Tezge nisu istaknute firme jer ne možemo to finansijski izdržati", rekao je Čomor.

Za izdavanje štandova trgovcima su dali popuste, rekao je Terović.

Trgovci se, kako nam je rekao, najviše žale na ilegalne trgovce koji prodaju pored štandova, te je dodao kako inspekcije ne rade svoj dio posla i ne kažnjavaju ih.

Dosadašnji korisnici koji se nisu registrirali više ne mogu obavljati djelatnosti koje nisu u skladu sa Zakonom na štandovima koji su u vlasništvu Tržnica.

"Može se biti registriran i kao poljoprivredni proizvođač što odgovara onome koji se bavi prodajom roba ne samoj pijaci", prokomentirao je Terović.

Najveći problem trgovcima bio je dio zakona koji se odnosi na to da, za razliku od obrtnika kojem mogu pomagati uži članovi porodice, pojedincu ne mogu pomagati niti ga zamijeniti kada ide na bolovanje, koristi godišnji odmor ili ne može raditi iz nekih drugih razloga.

"To korisnicima najviše smeta posebno kada se uzmu u obzir uslovi u kojima rade, a to su minusi, loši vremenski uslovi po kojima je vrlo teško izdržati jedan cijeli dan na pijaci. Do sad su to radili npr. pola dana jedno, pa ih zamijeni neko od užih članova domaćinstva. Po novom zakonu to nije biti moguće", rekao nam je ranije Terović.

Terović nam je ranije rekao da ćemo prave efekte ovog zakona vidjeti na proljeće kada počnu nove sezone te da će to sigurno utjecati i na ljude koji se neće moći registrirati.

Oni neće moći ni raditi, rekao je Terović.

Iz Tržnica više neće moći dozvoliti da bilo ko ko nije registriran u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini radi na pijacama.

"Postoje i dalje problemi ilegalne prodaje koji se nalaze oko naših poslovnih jedinica. Nadam se da će zakonodavac raditi na tome da suzbije ovu vrstu prodaje koja se nalazi ne samo oko poslovnih jedinica našeg preduzeća, nego generalno u Kantonu Sarajevo", rekao nam je Terović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije