Trgovci na pijacama se moraju registrirati i plaćati porez da nastave raditi

S. H.
Trgovci na pijacama se moraju registrirati i plaćati porez da nastave raditi
Do 18. decembra svi trgovci na pijacama u FBiH morat će se registrirati kao pojedinci i plaćati porez prema izmijenjenom Zakonu o unutrašnjoj trgovini.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini zvanično stupa na snagu 26. decembra, a same odredbe zakona ne pogoduju svim trgovcima na pijacama.

"Poduzeće je održalo nekoliko sastanaka sa našim korisnicima koji se bave prodajom voća i povrća na našim poslovnim jedinicama, gdje smo im dali određene popuste i na zakupe, te na neke druge aktivnosti koji imaju u sklopu naših poslovnih jedinica kako bi amortizovali sve ove udare koje donosi novi zakon. Zadovoljni smo u ovom trenutku brojem korisnika koji su podnijeli zahtjeve. Neki od njih su dobili rješenja, dok su neki od njih u procesu registracije, o čemu imaju sačinjen ugovor koji traje 30 dana kada ističe njihova obaveza da se registriraju", rekao je za Radiosarajevo.ba direktor KJKP Tržnice-Sarajevo Jasmin Terović.

Ukoliko se ne registriraju kao trgovci-pojedinci ili kroz neki drugi oblik registracije, dosadašnji korisnici neće moći obavljati djelatnosti koje nisu u skladu sa Zakonom na štandovima koji su u vlasništvu Tržnica.

"Može se biti registrovan i kao poljoprivredni proizvođač što odgovara onome koji se bavi prodajom roba ne samoj pijaci", prokomentirao je Terović.

Kao najveći problem onima koji se trebaju registrirati ili su u procesu registracije kao trgovci-pojedinci jeste dio zakona koji se odnosi na to da, za razliku od obrtnika kojem mogu pomagati uži članovi porodice, ne mogu pomagati niti ga zamijeniti kada ide na bolovanje, koristi godišnji odmor ili ne može raditi iz nekih drugih razloga.

"To korisnicima u ovom trenutku najviše smeta posebno kada se uzmu u obzir uslovi u kojima rade, a to su minusi, loši vremenski uslovi po kojima je vrlo teško izdržati jedan cijeli dan na pijaci. Do sad su to radili npr. pola dana jedno, pa ih zamijeni neko od užih članova domaćinstva. Po novom zakonu to neće biti moguće", pojasnio nam je Terović.

Terović nam je rekao da je do sada registiriran dobar dio korisnika, ali da je i ranije govorio da je ovo pogrešno vrijeme za donošenje zakona jer sada imamo manje korisnika koji prodaju voće i povrće na pijacama.

Prave efekte ovog zakona ćemo vidjeti na proljeće kada počnu nove sezone i sigurno će to utjecati i na ljude koji se neće moći registrirati. Oni neće moći ni raditi, rekao je Terović.

Nakon isteka roka iz Tržnica neće moći dozvoliti da bilo ko ko nije registriran u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini radi na pijacama.

"Postoje i dalje problemi ilegalne prodaje koji se nalaze oko naših poslovnih jedinica. Nadam se da će zakonodavac raditi na tome da suzbije ovu vrstu prodaje koja se nalazi ne samo oko poslovnih jedinica našeg preduzeća, nego generalno u Kantonu Sarajevo", rekao nam je Terović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije