Više hiljada nastavnika na ulicama: Ne želimo mjere štednje ni novčane kazne

Radiosarajevo.ba
Više hiljada nastavnika na ulicama: Ne želimo mjere štednje ni novčane kazne
Arhiva/Ilustracija / Protest upozorenja, najavljen za srijedu
Štrajk upozorenja prosvjetnih radnika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo, koji žele ukazati na probleme s kojima se susreću, počeo je ispred Vječne vatre u Sarajevu. 

Predsjednik tog sindikata Saudin Sivro pojasnio je da traže da im se vrati dostojanstvo ukidanjem viška birokratizacije, provođenjem kurikularne reforme, potpunim zaustavljanjem mjera štednje, novim pedagoškim standardima i normativima, ukidanjem novčanih kazni zbog sitnih birokratskih grešaka te potpunim poštivanjem kolektivnih ugovora.

Istaknuo je da neće odustati od zahtjeva koje smatra opravdanim te naglasio da se  žele više baviti djecom, a ne birokratijom. Naglasio je da su prosvjetni radnici vrlo nezadovoljni te da nisu u mogućnosti obavljati svoje poslove.

Vijeće roditelja protiv štrajka prosvjetnih radnika, interesi učenika prioritet

"Sramota je da je Vlada uopšte dozvolila da se odvija ovakva situacija u školama te da uopće dođe do protesta", istaknuo je Sivro.

Naime, Sindikat osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo sinoć je jednoglasno odlučio o protestima na kojima se danas okupilo više stotina nastavnika, učitelja i odgajatelja.

Štrajk upozorenja organiziran je pod motom Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovog učitelja, kao vid izražavanja općeg nezadovoljstva zbog odnosa Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

Protestni skup je počeo ispred Vječne vatre, a zatim su učesnici krenuli u mirnu šetnju ulicom Maršala Tita. Također će odati počast djeci Sarajeva koja su stradala u proteklom ratu, a potom će štrajk biti nastavljen ispred zgrade Vlade KS gdje će ostati do 14 sati.

Vlada Kantona Sarajevo jučer je na sjednici razmatrala zahtjeve Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalnog odbora KS te Sindikata srednjeg i visokog  obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor KS.

Vlada KS-a je iskazala čvrsto opredjeljenje za dosljednu provedbu važećih kolektivnih ugovora iz oblasti obrazovanja te je naložila Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS da hitno odgovori na zahtjeve sindikata u skladu sa svojim nadležnostima.

Također je resornom ministarstvu naložila da hitno pokrene proceduru donošenja Pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje i normativa radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i pomagala po predmetima za osnovnu školu i dostavi ih Vladi KS na razmatranje.

Današnji prosvjedi ne ugrožavaju odvijanje nastave koja je u sarajevskim školama danas trajala do 12 sati, a druga smjena počinje u 14 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije