Vijeće roditelja protiv štrajka prosvjetnih radnika, interesi učenika prioritet

Radiosarajevo.ba
Vijeće roditelja protiv štrajka prosvjetnih radnika, interesi učenika prioritet
FOTO: Arhiv / Ilustracija
Povodom najave protesta prosvjetnih radnika oglasilo se Vijeće roditelja osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo saopćenjem kako štrajk i protesti nisu pravi način ostvarivanja prava prosvjetnih radnika.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, Upravni odbor Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola KS-a podržava široku obrazovnu reformu, kurikularnu reformu, usaglašavanje normi sa evropskim trendovima obrazovanja i stvaranje općih uslova za kvalitetno obrazovanje, kako u KS-u, tako i u Bosni i Hercegovini, te daje podršku uposlenicima u školama da ostvaruju svoja prava, s tendencijom za općenito bolje društveno vrednovanje nastavničke profesije.

Vijeće roditelja KS-a je u dosadašnjem periodu, putem različitih komunikacijskih kanala, snagom argumenata i konkretnim dokazima, vršilo i vrši kontinuirani pritisak na kreatore politika u sektoru obrazovanja, u svrhu unaprjeđenja dobrih rješenja u obrazovanju, ali i kako bi se spriječili ili umanjili efekti loših rješenja.

Interesi učenika trebaju i moraju biti prioritet.

"Smatramo da je takav način rada jedini moguć i djelotvoran, ako se ima na umu da su prioritetni interesi svih zainteresovanih strana učenici u školama našeg kantona. Želimo sistem prilagođen njima i njihovom najboljem interesu, iz čega proizilazi bolje i zdravije društvo te bolja i uspješnija BiH. Stoga smatramo da su štrajkovi ili protesti, posebno u ovom periodu, nedjelotvorni i bez prave svrhe te da je neophodno kroz razgovor i snagom argumenata dolaziti do rješenja koja su u interesu svih, ali prvenstveno učenika u KS. Navedene aktivnosti je neophodno posebno intenzivirati u vrijeme nakon općih izbora u BiH, kada će se moći djelovati na kreatore obrazovnih politika na dugoročnojoj osnovi", istaknuli su članovi Vijeća roditelja KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije