Protestni štrajk učitelja i nastavnika u Kantonu Sarajevo 8. maja

Fena
Protestni štrajk učitelja i nastavnika u Kantonu Sarajevo 8. maja
Anadolija / Ilustracija

Pod motom Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njihovih učitelja, Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo i Sindikat srednjeg obrazovanja, nauke i kulture KS-a 8. maja organizira protestni skup i štrajk upozorenja u vremenu od 12 do 14 sati, najavljeno je danas na konferenciji za novinare ovih sindikata.

Okupljanje učesnika protesta počinje kod Vječne vatre, a zatim će krenuti mirnom šetnjom ulicom Maršala Tita. Na Trgu djece Sarajeva odat će počast djeci koja su stradala u ratu, a potom će učesnici krenuti prema Vladi Kantona Sarajevo.  

Sindikat obrazovanja neće podržati štrajk upozorenja nastavnika zakazan 8. maja

"Želimo ukazati na loše obrazovanje a naši zahtjevi su - ukinuti veliku administraciju, da se iz obrazovnog sistema izbace nepotrebni sadržaji, da se provede kurikularna reforma, da se potpuno zaustave mjere štednje i donesu pedagoški standardi koji će biti osnova za kvalitetan obrazovni sistem i kvalitetnu nastavu", izjavio je predsjednik Sindikata OOO KS Saudin Sivro.

Navodi kako je administracija ogromna i učitelji i djeca ne žele birokratizaciju, te da je potrebna reforma u kojoj će djeca učiti što će im biti potrebno u životu. Stoga je neophodno da se, kako je dodao, iz obrazovnog sistema izbace nepotrebni sadržaji. Zatraženo je i ukidanje mjere štednje koje idu preko leđa učenika i radnika.  

"Tražimo smanjenje broja učenika u odjeljenjima s maksimalnih 32 na minimalnih 26 i to od sljedeće školske godine. Tražimo da se koriguju nastavne norme, da se nastavnici rasterete administrativnih poslova i da se poštuju kolektivni ugovori", poručio je Sivro.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Faruk Bešlić je ukazao na važnost reformi u obrazovanju, te podsjetio da je u toku izrada strategije obrazovanja u Vladi KS, ali manjkavost te strategije je, po njegovim riječima, što ključni akteri nisu uključeni u njenu izradu, a to su učitelji, nastavnici, udruženja, sindikatn i roditelji.

"Neprihvatljivo je da svaka vlast koja dođe pravi svoje strategije i nešto mijenja. Reformi obrazovnog sistema sa mora ozbiljno prići i za to je potrebno da se uključe svi, pa i roditelj jer su roditeljima najveći resurs djeca", zaključio je Bešlić.

Najavljenom protestu 8. maja pridružit će se više od 1.200 učesnika, a Sivro i Bešlić smatraju da je ovo opravdani štrajk i da po prvi put ne govore o radnim mjestima i platama prosvjetnih radnika nego o djeci i njihovim pravima.

Da bi skup protekao u miru zaduženo je 115 prijavljenih redara koji će nositi zelene fluorescentne prsluke s logom Sindikata, a protestnici će nositi oko stotinjak transparenata na kojima će jasno istaknuti poruke koje oslikavaju trenutno stanje u obrazovanju, te šta je to što oni žele.

Nastava u vrtićima, osnovnim i srednjim školama u KS-u će biti skraćena ili obustavljena, u skladu sa Zakonom, ali će nastava biti nadoknađena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije