Vlada KS - Usvojen Nacrt strategije razvoja obrazovanja i nauke KS

Radiosarajevo.ba
Vlada KS - Usvojen Nacrt strategije razvoja obrazovanja i nauke KS
FOTO: Arhiv / Ilustracija

 Vlada Kantona Sarajevo danas je usvojila Nacrt strategije razvoja obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo za period 2018-2022. godine.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović je kazao da se godinu dana radilo na toj strategiji sve dok nije dobijen jedan sublimirani dokument s kojim su se do sada uglavnom složili svi sudionici obrazovnog sistema, te da sada odgovornost za taj dokument imaju timovi koji su na njemu radili.

Po njegovim riječima, on je trenutno u formi nacrta i kao takav bit će upućen u skupštinsku proceduru, ali i da postoji mogućnost da se on u javnoj raspravi značajno poboljša.

- Strateški dokument treba da unaprijedi razvoj obrazovnog sistema u Kantonu Sarajevo. Svaki nivo obrazovanja ima svoje ciljeve, ali najviše, njih deset, se odnosi na srednjoškolsko obrazovanje -  – istakao je Kazazović.

Jedan od ciljeva je unapređenje infrastrukturnih i materijalno – tehničkih pretpostavki za kvalitetniji rad, te unapređenje saradnje škola sa tržištem rada.

Kako je naglasio, Vlada KS izdvaja značajna sredstva za edukaciju nastavnog kadra koji radi zajedno sa matičnim fakultetima, a u čemu se pokazao izvjesni napredak.

Na sjednici se raspravljalo o Elaboratu o racionalizaciji mreže srednjih škola kao javnih ustanova u Kantonu Sarajevo, koji je povučen s dnevnog reda prije izjašnjenja o njemu, kako bi se umjesto termina racionalizacije, uvrstio termin optimalizacije u njegov naslov i tekst.

On će predstavljati polazni okvir za organizaciju dvije škole koje funkcioniraju u istoj zgradi.

- To se, prije svega, odnosi na Srednju mašinsku tehničku školu i Srednju školu metalskih zanimanja, Gimnaziju Dobrinja i Petu gimnaziju, te Školu za srednje stručno obrazovanje i radno  osposobljavanje koja bi se trebala pripojiti Centru ‘Vladimir  Nazor' - precizirao je ministar Kazazović.

 Dodao je i kako se sve ovo neće sigurno desiti u ovoj godini, ali da je plan sprovesti ga u narednim godinama, saopćeno je iz Press službe KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije