BiH ne smije propustiti priliku za učešće u PISA testiranju

Fena
BiH ne smije propustiti priliku za učešće u PISA testiranju
Prema analizi Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Bosne i Hercegovine, učenici u BiH su ispod evropskog prosjeka, odnosno u pogledu reprodukcije znanja manje-više su na nivou međunarodnih standarda.

Međutim, kada se govori o primjeni znanja, tu postoje problemi.

Ove podatke iznijela je zamjenica direktorice Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH Alisa Ibraković uoči početka dvodnevne radionice "Program za međunarodnu procjenu postignuća učenika (PISA) 2018: Put ka kvalitetnom učenju u BiH".

Dvodnevnu radionicu koja se održava u Sarajevu organizirali su UNICEF i Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, u partnerstvu sa Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

PISA je trogodišnje međunarodno testiranje koje ima za cilj procjenu obrazovnih sistema širom svijeta testiranjem znanja i vještina 15-godišnjih učenika.

Ibraković, koja je i rukovodilac područne jedinice Sarajevo, koja provodi istraživanja  PISA 2018 u BiH, posebno je istakla da će BiH prvi put učestvovati u PISA testiranju ove godine te da je to velika prilika za našu zemlju koju treba iskoristiti.

Agencija, kaže, već radi kvalitetne pripreme, a pojasnila da je glavni fokus PISA-e na čitalačkoj pismenosti, ali i na matematici i prirodnim naukama

Testiranje će biti obavljeno u aprilu i maju, učestvovat će 236 škola iz BiH, a bit će uključeno oko 7.000 15-godišnjaka.

Kako je rekla, ono što PISA nudi zemljama učesnicama su empirijski pokazatelji koji pokazuju gdje i kako raditi promjene u obrazovanju.

"Na osnovu tih pokazatelja mi ćemo zajedno s predstavnicima vlasti i ministarstvima obrazovanja te s ekspertima moći dati konkretne preporuke šta i kako raditi na unaprjeđenju vaspitno-obrazovanog rada u BiH", kazala je Ibraković.  

Dodala je da PISA testiranja ne pokazuju koliko neko zna već kad i na koji način može upotrijebiti to znanje u svakodnevnom životu, ličnom razvoju i učešću u društvu. 

Ukazala je na činjenicu da je učešće u međunarodnim studijama jako skupo te da je ulaznicu BiH u PISA-i 2018 finansirala Delegacija Evropske unije u BiH, te da bez podrške OSCE-a i UNICEF-a sigurno ne bi uspjeli provesti ovu studiju.

"Međutim, benefiti koje zemlja dobija su ogromni, jer da nisu, ne bi tolike zemlje učestvovale, tako da se ulaganja u ovakva istraživanja isplate", smatra Ibraković.   

Navela je da je ulaznica za učešće BiH u PISA 2018 koštala oko 192.000 eura te je apelovala na bh. vlasti i institucije da se uključe u finansiranje ovakvih programa, dodavši da u narednoj PISA studiji 2021 očekuju veću podršku države.   

Novinarima se obratila i predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan koja je kazala da je UNICEF izuzetno ponosan što će biti dio ovog procesa procjena te da vjeruju u njega.

Ocijenila je da se obrazovni sistem u BiH suočava s određenim izazovima.

"Svjesni smo da učenici ne uče dovoljno vještina koje su ima potrebne za tržište rada, a osim toga, cilj nam je i unaprijediti kvalitet obrazovanja na osnovu podataka koje ćemo dobiti", kazala je Narayan.

Viša savjetnica za globalne odnose za obrazovanje i vještine u OECD-u Elizabeth Fordham je naglasila da je za BiH važno da je postala dio ovog procesa jer se kroz PISA testiranje dobijaju informacije i dokazi o znanju koje učenici koje posjeduju, odnosno šta mogu uraditi s tim znanjem kada završe školu.

"To su podaci koji su bitni za svako ministarstvo obrazovanja, u smislu da se utvrdi koliko je obrazovni sistem efikasan i na koji način priprema učenike za budućnost", pojasnila je.

Napomenula je da se na osnovu prikupljenih podataka BiH može uporediti sa ostalim zemljama u okruženju, kao što su Srbija ili Hrvatska, te da se na taj način može vidjeti što je potrebno učiniti na poboljšanju vlastitog obrazovnog sistema.

Poručila je da BiH ne smije propustiti ovu priliku jer će PISA testiranje pokazati na kojem mjestu je naša zemlja u poređenju sa ostalim, međutim, istakla je da ovo nije prilika da se krivica prebacuje na nekoga zbog eventualnih nedostataka u obrazovnom sistemu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije