Sindikat obrazovanja neće podržati štrajk upozorenja nastavnika zakazan 8. maja

Fena
Sindikat obrazovanja neće podržati štrajk upozorenja nastavnika zakazan 8. maja
Pixabay / Ilustracija

Udruženje Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo (SSOOiO KS) saopćilo je da neće podržati, niti učestvovati u protestima i štrajku upozorenja koji je pokrenuo, kako navode, nepostojeći i nigdje registrirani Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo, na čijem je čelu Saudin Sivro. 

Planirane proteste i štrajk upozorenja zakazane za 8. maj ove godine od 12 do 14 sati neće podržati iz više razloga, a među njima navode da je odluka o pokretanju protesta i štrajka upozorenja u suprotnosti sa Statutom SSOOiOFBiH i Zakonom o štrajku FBiH, te da je ta odluka gruba zloupotreba djece i roditelja u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo. 

Iz SSOOiO KS dodaju da je odluka o protestima i štrajku upozorenja "dobro režirana predstava Sivre i pojedinaca iz Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade KS-a kako bi se skrenula pažnja sa puno ozbiljnijih problema, koji opterećuju obrazovni sistem". 

 "Odluka o protestima i štrajku upozorenja je skretanje pažnje javnosti sa problema sudskih presuda koje opterećuju oko 2.500 uposlenika u predškolskom i osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, a koji po tom osnovu moraju platiti na ime sudskih troškova između 5.000.000 i 6.000.000 KM jer u sudskoj presudi kao dokaz u obrazloženju stoji da sindikat nije registriran i Kolektivni ugovor nije važeći za Kanton Sarajevo", navodi se u saopćenju. 

Napominju da odluka o protestima i štrajku upozorenja nema nikakve veze sa ekonomsko-socijalnim i radno-pravnim statusom uposlenika, a što je primarni cilj u djelovanju sindikata.

Pozvali su uposlenike u predškolskom i osnovnom obrazovanju u KS "da ne nasjedaju grupici koja čini tzv. Kantonalni odbor na čelu sa Saudinom Sivrom“, te "da svoje potpise u znak podrške ne daju olako jer bi oni mogli biti zloupotrebljeni u razne svrhe".

"Pozivamo Vladu KS-a i premijera Adema Zolja da redefinira odnose sa Samostalnim sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo na čijem je čelu Saudin Sivro, a koji nije registriran niti kod Federalnog ministarstva pravde,a ni kod Ministarstva pravde KS", navodi se u saopćenju za javnost koje potpisuje predsjednik Udruženja Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Ibrahim Dedić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije