Protestni skup i štrajk: Nastavnici u KS-u okupit će se kod Vječne vatre

Radiosarajevo.ba
Protestni skup i štrajk: Nastavnici u KS-u okupit će se kod Vječne vatre

Najavljen je protestni skup i štrajk nastavnika u KS-u - iz Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo. Iz Sindikata su najavili da se prosvjetni radnici okupljaju danas kod Vječne vatre u 12 sati, odakle će svoju protestnu šetnju nastaviti ulicom Maršala Tita prema Trgu djece Sarajeva. Tu će odati počast djeci Sarajeva koja su stradala u proteklom ratu i nastaviti šetnju ulicama Mis Irbina, Musala i Reisa Džemaludina Čauševića, a zaustavit će se pred Vladom KS gdje će ostati do 14 sati.

Prosvjetni radnici iz KS-a traže da im se vrati dostojanstvo ukidanjem viška birokratizacije, provođenjem kurikularne reforme, potpunim zaustavljanjem mjera štednje, novim pedagoškim standardima i normativima, ukidanjem novčanih kazni zbog sitnih birokratskih grešaka te potpunim poštivanjem kolektivnih ugovora.

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja KS bio je i ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović. Podsjećamo ministar Kazazovć je prije dva dana najavljivao da će doći do potpisivanja sporazuma o realizaciji usaglašenih stavova između Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade i Vlade KS s predstavnicima sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, ipak do potpisivanja nije došlo. 

Povodom najave protesta prosvjetnih radnika oglasilo se Vijeće roditelja osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo saopćenjem kako štrajk i protesti nisu pravi način ostvarivanja prava prosvjetnih radnika.

 SAUDIN_STRAJK_PROSVJETARI.jpg - undefined

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije