Sindikat BH Telecoma najavio štrajk ako ne bude potpisan kolektivni ugovor

Fena
Sindikat BH Telecoma najavio štrajk ako ne bude potpisan kolektivni ugovor
Sindikat BH Telecoma saopćio je da će, ukoliko do petka 11. maja 2018. ne bude utvrđen datum zaključivanja i potpisivanja kolektivnog ugovora, već u narednoj sedmici pokrenuti organizovanje javnih protesta i štrajka radnika te kompanije.

Dodaju da će istovremeno ukazati javnosti na sve probleme koje radnici BH Telecoma godinama trpe zbog neodgovornog upravljanja kompanijom, kako od Vlade FBiH tako i od Uprave BH Telecoma.

Podsjećaju da su sindikati BH Telecoma i Hrvatskih telekomunikacija Mostar krajem januara 2018. javno od Vlade Federacije BiH zatražili nastavak kolektivnog pregovaranja i konačno zaključivanje kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija, uz zahtjev da budu imenovani novi pregovarači u ime Vlade.

Tvrde da ih je Uprave BH Telecoma tokom februara obavijestila da je Vlada pristala na većinu njihovih zahtjeva i da će pregovori biti nastavljeni u što kraćem roku, kao i da će u ime Vlade FBiH pregovore voditi predstavnici Uprave BH Telecoma.

U nekoliko konstruktivnih pregovaračkih sastanaka, došlo se do konačnog teksta kolektivnog ugovora koji je rezultat kompromisa između pregovaračkih strana, te je kao takav davao nadu za 5.000 radnika i njihovih porodica. Nakon naknadne intervencije i dodatnih zahtjeva premijera Fadila Novalića, Sindikat je pristao i na dodatne ustupke kako bi postigli konačni cilj, a to je zaključenje i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Iz Sindikata ističu da je konačni tekst kolektivnog ugovora bio završen još početkom marta, od kada su iščekivali poziv da bude potpisan i pokrenuta procedura oko njegovog objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

Na žalost radnika, kako navode iz Sindikata, ni nakon mjesec dana nije došlo do realizacije dogovorenog. Umjesto toga, po ko zna koji put, dobili su nove ultimatume premijera Novalića i njegovog savjetnika Zlatka Hurtića za umanjenje prava radnika.

"Odgovorno prema radnicima koji sa zebnjom očekuju kraj agonije kolektivnog pregovaranja, ponovo smo ispregovarali sporne članove koji su navedeni kao prepreka zaključivanju kolektivnog ugovora. Kako do potpisivanja ugovora nije došlo ni nakon više od mjesec dana, a od premijera Novalića i Uprave BH Telecoma ne možemo dobiti nikakavu informaciju, prinuđeni smo iznijeti sumnju da nas premijer i Uprava BH Telecoma ponovo obmanjuju, kako su to radili i prethodne dvije godine, blokirajući kolektivni ugovor samo za ovu oblast", saopćeno je iz Sindikata BH Telecoma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije