Fondaciji Hastor uručeno priznanje na svečanosti u Washingtonu

Radiosarajevo.ba
Fondaciji Hastor uručeno priznanje na svečanosti u Washingtonu
FOTO: Fena / Svečanost u Washingtonu

Na svečanosti koja je proteklog vikenda održana u organizaciji Advisory Council for Bosnia and Herzegovina (ACBH) u Washingtonu, posebno priznanje za doprinos razvoju obrazovanja i mladih u BiH dodijeljeno je Fondaciji Hastor.

Radi s o najznačajnijem okupljanju poslovne i akademske bh. dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama kojem je ove godine prisustvovao i 42. američki predsjednik Bill Clinton a kome je ovom prilikom uručena nagrada za životno djelo. Pored njega, svečanosti su prisustvovale i brojne druge ugledne zvanice, privrednici, filantropi, kongresmeni i senatori.

Priznanja je u ime Fondacija Hastor preuzeo dugogodišnji član Upravnog Odbora Fondacije Hastor Almir Jazvin.

-Izuzetna nam je čast da su ideje i vrijednosti koje zastupa i sam doprinos Fondacije Hastor prepoznati od  strane Advisory Council for Bosnia and Herzegovina  te da smo imali priliku da u eminentnom društvu pošaljemo poruku 1.860 aktivnih stipendista Fondacije Hastor. Predsjednik Clinton i general Wesley Clark su prilikom preuzimanja priznanja govorili o potrebi da se fokusiramo na budućnost i zajednički rad i saradnju, a ne na podjele. To su upravo vrijednosti koje stipendisti Fondacije Hastor svakodnevno demonstriraju u preko 115 općina u BiH. Vjerujemo da je priznanje ACBH još jedna potvrda društveno odgovornog angažmana Fondacije Hastor i predstavlja nam motiv da nastavimo doprinositi unaprjeđenju obrazovnog sistema u BiH te općenito pristupu obrazovanju – kazao je Jazvin.

Osnovana 2007. godine, ACBH je vodeća nevladina organizacija koja radi na zastupanju interesa bosanskohercegovačke dijaspore u Sjedinjenim Državama.

-Naša vidljivost i značaj u SAD mora biti stalno održavana. Takve su prilike, takve su potrebe. Imajući u vidu da je bh. dijaspora u SAD najbrojnija, najobrazovanija i najimućnija, blistavost je pojam koji želim upotrijebiti ovom prilikom kada govorim o našoj svečanosti. Jačanjem uloge ACBH na predstavljanju interesa Amerikanci bosanskohercegovačkog porijekla svakim danom dobijaju na značaju - izjavio je predsjednik Odbora direktora Savjetodavnog vijeća (ACBH) Adnan Hadrović

Fondacija Hastor je neprofitna organizacija koja pruža finansijsku i moralnu podršku za obrazovanje 1.860 mladih u cijeloj BiH. Misija Fondacija Hastor je pružiti jednake šanse za obrazovanje mladima različitog socio-ekonomskog statusa iz svih krajeva BiH. Uz moto “Obrazovanje izbor pobjednika”, Fondacija je kroz dvanaestogodišnji rad podržala obrazovanje preko 3.000 mladih ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije