Završena vanredna sjednica - Ko je odgovoran za sigurnost građana?

Radiosarajevo.ba
Završena vanredna sjednica - Ko je odgovoran za sigurnost građana?
Arhiv / Elmedin Konaković
Vlada Kantona Sarajevo održala je vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrala sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo.

Vanredna sjednica Vlade KS-a zakazana je nakon današnjih protesta ispred zgrade Vlade KS-a, gdje je grupa građana izrazila nezadovoljstvo i zatražila smjene i ostavke čelnih ljudi Kantona, a čija se odgovornost, prema njihovom mišljenju, može dovesti u vezu sa sinoćnjom saobraćajnom nesrećom u centru grada u kojoj su smrtno stradale dvije djevojke.

Naime, manja grupa građana okupila se ispred zgrade Vlade Kantona da bi izrazili nezadovoljstvo zbog pogibije dviju pješakinja u sinoćnjoj nesreći kod Zemaljskog muzeja. Zahtijevali su smjenu Vlade KS-a, ostavke odgovornih u MUP-u KS-a te da se što prije uhapsi vozač koji je skrivio nesreću.

"Rad MUP-a Kantona Sarajevo nije zadovoljavajući i nije na onom nivou koji očekujemo. Kao Vlada smo ovih 18 mjeseci ispunili smo sve zahtjeve MUP-a KS-a, kada je riječ o nabavci opreme i time pokazali šta nam znači sigurnost u Kantonu Sarajevo. Nezadovoljni smo radom policije na terenu, koja nije na zadovoljavajućem nivou, kako smo željeli mi, jer smo mi već ranije smo tražili aktivniji angažman policije i veće prisustvo policije na terenu", kazao je u izjavi za medije premijer Vlade KS-a Elmedin Konaković.

On je dodao i da je za ove slučajeve izražene nesigurnosti na ulicama Sarajeva potrebno pronaći odgovornu osobu, kako bi se riješili problemi sigurnosti građana cijelog kantona.

"Ovo danas je tužni dan u kome su dvije djevojke izgubile živote zbog ludih, pijanih i vjerovatno drogiranih vozača. Naš stav je da Vlada ima nadležnost da smjenjuje u MUP-u da bismo to i uradili prema onima koji ne rade svoj posao na profesionalnom nivou. Dobili smo večeras informacije o ozbiljnim propustima i mi ćemo aktivno razmotriti ono što je u našoj nadležnosti. Neki dijelovi unutar rada uniformirane policije ne funkcioniraju, informacije su koje je Vlada dobila na večerašnjoj sjednici, a sutra očekujemo i niz drugih informacija koje će nam kompletirati sliku sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevu, za što će neko morati odgovarati", ističe Konaković.

Na pitanje novinara o tome da li bi smjena političkog vrha Kantona Sarajevo doprinijela poboljšanju situacije, Konaković ja istaknuo da nije riječ o politici, nego o izvršavanju operativnih zadataka.

"Ne vjerujem da postoji neko ko će garantirati da će dolaskom novog komesara, premijera i ministra nestati krivična djela, ali ako neko takav postoji - evo dajemo mu priliku. Mislim da je mnogo važnije ko, šta i kako radi na svom mjestu za koje je odgovoran. Sada je važno da pronađemo odgovorne za krivična djela i da onaj koji je ubio dvije djevojke završi iza rešetaka", naglasio je Konaković, te za kraj dodao da je najbitnije da krivac sinoćnje nesreće bude pritvoren, te osuđen za teški zločin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije