Utopljavanje "Pancirke": Počela sanacija fasade zgrade na Dobrinji

J. Ć.
Utopljavanje "Pancirke": Počela sanacija fasade zgrade na Dobrinji
FOTO: Radiosarajevo.ba / Počela sanacija fasade zgrade na Dobrinji
U sarajevskom naselju Dobrinja, u ulici Salke Lagumdžije broj 1, 3, 5 i 7 počela je sanacija zgrade, poznate "Pancirke", koja je tokom ratnih razaranja, kao i ostale zgrade, pretrpjela određeni stepen oštećenja.

Kako saznajemo od stanara zgrada je izgrađena 1983. godine i položajem se nalazi na granici s Aerodromskim naseljem, a tokom ratnih dejstava predstavljala je jedno vrijeme prvu liniju.

Na veliku radost stanara tzv. Pancirke, protekle sedmice postavljene su skele i počela se uveliko raditi termička fasada nakon koje će uslijediti i zamjena fasadne stolarije. 

Podsjetimo, radi se o prvoj fazi projekta utopljavanja stambene zgrade gdje će se pored postavljanja energetske fasade, izvršiti i zamjena fasadne stolarije i krova.

očela sanacija fasade zgrade na Dobrinji - undefinedFOTO: Radiosarajevo.ba / Počela sanacija fasade zgrade na Dobrinji
Vrijednost radova je 485.000 KM, od čega je Ministarstvo izdvojilo 235.951 KM, Općina Novi Grad Sarajevo 200.000 KM, dok je učešće etažnih vlasnika 48.439 KM. 

Implementator projekta je Kantonalni stambeni fond koji je izvršio stručno-tehnički nadzor nad izvođenjem radova i proveo procedure u odabira izvođača radova.

“Općina Novi Grad nastavlja sa realizacijom projekata iz oblasti poboljšanja energijske efikasnosti. U ranijem periodu implementirali smo jako bitan projekat utopljavanja stambene zgrade sa pet ulaza u ulici Semira Frašte. Ovo je nastavak projekta, a obezbijedili smo sredstva i za utopljavanje stambene zgrade u ulici Salke Lagumdžije broj 1,3,5 i 7, poznate kao “Pancirka” na Dobrinji, gdje će se raditi termička fasada i zamjena fasadne stolarije, a radovi bi trebali uslijediti u narednim danima”, kazao je nedavno šef Odsjeka u Službi za investicije i komunalne poslove Općine Novi Grad Sarajevo Dervo Čolakhodžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije