BiH / Trg Prvog korpusa Armije RBiH: Završeni radovi na prostoru kod zgrade KS

09. 05. 2018. u 14:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Završeni su radovi na Trgu Prvog korpusa Armije RBiH. kod zgrade u kojoj su smješteni Kanton Sarajevo i Općina Centar.

Zvaničnom okončanju radova na njegovoj sanaciji i uređenju prisustvovali su premijer KS Adem Zolj i ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo.

Projekt obnove finansirala je Općina Centar, a realiziran je u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine.

Premijer Zolj je u svom obraćanju govorio o nazivu ovog trga, odnosno o značaju  Prvog korpusa Armije RBiH za građane Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine.

"Projekt obnove je kvalitetno urađen i ovaj park neka služi svim građanima Sarajeva, a pogotovo našoj djeci i omladini", dodao je premijer Zolj.

Ministar Fišo je kazao da je radostan zbog završetka obnove ovog trga, posebno zbog činjenice što će od danas svi naši branitelji, ali i građani Sarajeva imati svoj trg.

"Sjećamo se 1. septembra prošle godine kada smo počeli obnovu ovog trga. Sretan sam što ga danas potpuno uređenog predajemo na korištenje borcima i mladima, uz obavezu da trajno njeguju sjećanja na našu herojsku borbu vođenu tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata", istakao je ministar Fišo.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je naglasio da obnovljeni trg svojim nazivom simbolizira i podsjeća na tekovine borbe časnih branilaca Prvog korpusa, te je svima sa ovog mjesta uputio čestitke povodom Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom. 

Odluka o početku realizacije ovog projekta je donesena na osnovu činjenice da je posljednja rekonstrukcija parka urađena davne 1972. godine i da se nalazio u izuzetno lošem građevinskom stanju. S obzirom na njegovu složenost, sanacija i obnova je rađena u fazama.

Završetkom sanacije i uređenja Trga Prvog korpusa Armije RBiH građani su dobili lijepu pješačku zonu s uređenim kamenim gazištima i fontanama, te dotjeranim zelenim površinama i ugrađenom led rasvjetom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA