Usvojen Nacrt budžeta Općine Centar u iznosu od 45.610.870 KM

Radiosarajevo.ba
Usvojen Nacrt budžeta Općine Centar u iznosu od 45.610.870 KM
/ Sa sjednice Općinskog vijeća
Općinsko vijeće Centar je u utorak 27. decembra 2017. godine, održalo četvrtu redovnu sjednicu koju je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Vijeća.

Vijeće je jednoglasno utvrdilo Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. godinu u iznosu od 45.610.870 KM sa pripadajućom odlukom o izvršavanju budžeta koji će biti upućeni u javnu raspravu u trajanju od 28 dana.

Kao i prethodnih godina, tokom trajanja javnih rasprava koje počinju od 5. januara 2017. godine, građani će aktivno učestvovati u kreiranju općinskog budžeta, a tom prilikom će biti utvrđeni projekti i aktivnosti u kalendarskoj 2017. godini.

Prilikom usvajanja najvažnijeg dokumenta za funkcionisanje Općine Centar načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je u svom obrazlaganju prisutnim vijećnicima pojasnio najbitnije karakteristike ovog dokumenta.

Napomenuo je da su rashodi u odnosu na 2016. godinu smanjeni za 1.401.000 KM i da se do usvajanja budžeta Općine Centar za narednu godinu planiraju smanjiti tekući izdaci i pokušati povećati kapitalna ulaganja.  

Za narednu godinu je najavljeno formiranje općinskog komunalnog preduzeća koje će preuzeti brigu o naplati na javnim parkinzima, psima lutalicama, naplati potrošnje vode korisnicima lokalnih vodovoda na Nahorevu, te preuzeti brigu o svoj imovini Općine Centar kao i o funkcionisanju kosog lifta na Ciglanama, ukoliko se postigne dogovor sa preduzećem „Gras“.

Općinski vijećnici su također na ovoj sjednici usvojili Odluku o privremenom finansiranju potreba Općine Centar za period januar-mart 2017. godine, te su utvrdili Politiku investiranja raspoloživih novčanih sredstava Općine Centar za narednu godinu, što je u skladu sa odredbama federalnog Zakona o investiranju javnih sredstava, gdje je Općina obavezna angažovati neutrošena budžetska sredstva koja ima na svom računu ukoliko ona nisu potrebna za planirane namjene.

Tako je Politikom investiranja određeno da se neutrošena sredstva Općine Centar u 2017. godini mogu investirati isključivo u oročene depozite kod banaka, što će znatno uvećavati općinski budžet, a time i zadovoljavati veći broj potreba građana.

Vijeće je također usvojilo Odluku o imenovanju načelnika dr. Nedžada Ajnadžića za investicionog menadžera Općine Centar za 2017. godinu, te je usvojen Nacrt programa rada Općinskog vijeća Centar u 2017. godini koji će zajedno sa Nacrtom budžeta biti upućen u javnu raspravu u trajanju od 28 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije