Ko je sljedeći: Akcija sarajevskih srednjoškolaca za više sigurnosti u saobraćaju

J. Ć.
Ko je sljedeći: Akcija sarajevskih srednjoškolaca za više sigurnosti u saobraćaju
Mreža vijeća učenika Kantona Sarajevo održala je akciju pod nazivom 'Ko je sljedeći?' ispred Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

U akciji su učestvovali učenici svih srednjih škola Kantona Sarajevo. 

Inače, Mrežu vijeća učenika Kantona Sarajevo vode isključivo srednjoškolci koji biraju svoje predstavnike, kreiraju planove rada, realizuju aktivnosti, povezuju vijeća učenika i zastupaju interese srednjoškolaca. 

U središtu njihovog zanimanja su srednjoškolci, ali posmatrani kao resurs koji država koristi, umjesto problema koje treba rješavati.

Nakon identifikacije problema srednjoškolske populacije Kantona Sarajevo, napisani su projekti, a jedan od njih je i nesigurnost u saobraćaju.

Ovaj problem je dio naše svakodnevice jer, zbog nepoštivanja saobraćajnih pravila, stradaju građani svih uzrasta.

"Obzirom na saobraćajne nesreće koje se dešavaju u našem gradu, ali i šire, pogotovo stradanje mladih ljudi zbog nepoštivanja saobraćajnih pravila, odlučili smo napraviti akciju koja će skrenuti pažnju na nesigurnost u saobraćaju. Želimo pokazati da smo svjesni problema i naravno ukazati na značaj poštivanja saobraćajnih propisa kako bi svi bili sigurniji. Ne želimo biti pasivni posmatrači stradanja nedužnih", rekla je Aida Osmanagić, učenica četvrtog razreda Prve gimanzije u Sarajevu i predsjednica Mreže vijeća učenika Kantona Sarajevo, te Mreže vijeća učenika FBiH, u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

"Nažalost neke škole se nisu odazvale našoj akciji, ali moramo biti zadovoljni prisustvom nekih 25 škola, pogotovo u svjetlu odluke Ministarstva obrazovanja o skraćenju časova zbog aerozagađenosti“, ističe Osmanagić.

Podsjećajući na nedavno stradanje dvije djevojke u Sarajevu učesnici su izveli kratki ulični performans pod nazivom 'Ko je sljedeći?'.

"Želja nam je da skrenemo pažnju srednjoškolcima i objasnimo im zašto smo ovdje. Zaista je važno da svi poštujemo saobraćajne propise kako bi se smanjio broj žrtava na našim ulicama i cestama“, rekla je Aida Osmanagić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije