Vijeće roditelja apelira: Ne obustavljajte nastavu, postoje i drugi načini

Radiosarajevo.ba
Vijeće roditelja apelira: Ne obustavljajte nastavu, postoje i drugi načini
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Iako je Sindikat osnovnog obrazovanja KS-a uputio zahtjev da, zbog velike koncentracije štetnih čestica u zraku, nastava u kantonu bude obustavljena, zbog čega se danas premijer i resorni ministar sastaju, Vijeće roditelja je drukčijeg mišljenja.

Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola KS-a, putem saopćenja za javnost, izrazilo je zabrinutost zbog kvalitete zraka, ali je nakon konsultacija s općinskim koordinacijama i predsjednicima školskih Vijeća roditelja predložilo da se nastava ipak ne obustavlja.

Kako su naveli u obrazloženju, s obzirom na to da su za sutra najavljene padavine, koje bi trebale doprinijeti poboljšanju kvalitete zraka, a imajući u vidu da je do kraja školske godine ostalo samo četiri dana, obustava nastave nije potrebna.

Umjesto toga, Vijeće roditelja predložilo je nekoliko drugih mjera za smanjenje izloženosti djece štetnom zraku, među kojima su:

  • Da se vrijeme trajanja časova u školama prilagodi tako da se nastava u II smjeni završi do 17.00 sati, s obzirom na to da je najveće zagađenje zraka upravo u večernjim satima
  • Da se obustave vanškolske aktivnosti u školama
  • Da se djeci koja imaju zdravstvenih problema omogući izostanak s nastave.

Vijeće roditelja pozvalo je odgovorne da poduzmu dugoročne mjere za poboljšanje kvalitete zraka u Sarajevu kako više ne bi dolazilo do ovakvih i sličnih situacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije