Sarajevska solidarnost: Tokom "Uzbune" Sarajevotaxi nudi besplatan prevoz

E. H.
Sarajevska solidarnost: Tokom "Uzbune" Sarajevotaxi nudi besplatan prevoz
Pixabay / Ilustracija
Zbog epizode Uzbuna, koja je u Kantonu Sarajevo nastupila usljed velike koncentracije štetnih čestica u zraku, na snazi je "par-nepar" sistem saobraćanja. Cijela situacija uzrokovala je to da je jutros veliki broj građana nalazio alternativni prevoz.

Već ranije Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku da za sve građane javni gradski prijevoz bude apsolutno besplatan tokom trajanja vanrednih mjera, te su tako sva raspoloživa prijevozna sredstva GRAS-a od jučer na terenu i prevoze sve građane koji danas nisu privilegirani i u mogućnosti koristiti svoje automobile. U želji da pomognu građanima, solidarno, sličnu mjeru donijelo je i Udruženje samostalnih taksivozača "Sarajevotaxi", koje je zbog vanredne situacije odlučilo ponuditi građanima Sarajeva besplatne usluge prijevoza.

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdila Alma Bečirović, sekretarka Udruženja, ovakva solidarnost je želja članova "Sarajevotaxija" da doprinesu što bržem rješavanju trenutne situacije, ali kako bi građanima olakšali kretanje.

"Inače izbjegavamo saobraćanje u jutarnjim i popodnevnim satima kada su nenormalne gužve u našem gradu, međutim sada činimo ustupke i svi naši kapaciteti su na ulicama grada. Ujutro od 7.30 do 8.30 sati na tramvajskim šinama pružamo besplatne usluge taksiprijevoza, kao i u popodnevnim satima od 15.30 do 16.30 sati", istaknula je Bečirović u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Posebna mjera koju su uveli članovi ovog udruženja jeste da se solidariziraju i s građanima kojima je potrebna ljekarska pomoć, te je uvedena posebna telefonska linija na koju građani koji moraju do bolnice ili Hitne pomoći mogu pozvati taksi, koji će ih zatim besplatno prevesti do odredišta.

"Otvorili smo poseban broj za osobe s invaliditetom i posebnim potrebama, koje pozivom na taj broj mogu u toku 24 sata dobiti besplatnu uslugu. Osigurali smo i poseban broj vozila za te namjene, veća vozila potrebna za takvo nešto i to je još jedna mjera koju poduzimamo da pomognemo građanima, a ako bude potrebno, činit ćemo još veće ustupke", zaključila je Bečirović svoju izjavu.

Budući da je ovo udruženje od javnog interesa za kanton, od Vlade Kantona Sarajevo dobili su i dozvolu da prevoze tokom 24 sata, bez obzira na brojeve registarskih oznaka, tako da će ova usluga biti sigurno dostupna građanima. No, iz "Sarajevotaxija" mole građane da takvu solidarnost ne zloupotrebljavaju.

Ako vam zatreba prijevoz do medicinskih ustanova, pozivom na broj 062/211-990 možete dobiti ovu uslugu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije