MUP KS-a: Važi li sistem "par-nepar" za turiste?

Anadolija
MUP KS-a: Važi li sistem "par-nepar" za turiste?
Policijski službenici Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo ne kažnjavaju vozače sa stranim registarskim oznakama u Sarajevu u okviru privremene mjere ograničavanja upotrebe motornih vozila u glavnom gradu BiH.

Ovu informaciju potvrdio je glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Na pitanje da li mjere zabrane saobraćanja motornim vozilima važe za turiste koji borave u Sarajevu sa svojim vozilima tokom novogodišnjih praznika, Nefić je istaknuo da oni neće biti sankcionirani.

"Ako budu zaustavljeni, bit će evidentirani, ništa više", istaknuo je Nefić.

On je dodao kako policijski službenici MUP-a KS-a danas nastavljaju s kontrolom vozila u okviru provođenja odluke Vlade Kantona Sarajevo o proglašenju epizode "Uzbuna" kojom je uveden sistem saobraćaja "par-nepar".

Odluka je stupila na snagu jučer, a prema njoj, danas 26. decembra u Kantonu Sarajevu smiju saobraćati samo vozila čiji je posljednji registarski broj paran.

"Ministarstvo za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo obavještava građane da će naši policijski službenici nastaviti kontrolirati provođenje navedene Odluke, te eventualne prekršioce evidentirati. Prema dosadašnjim podacima možemo reći da se Odluka uglavnom poštuje", rekao je Nefić.

Nije poznato do kada će biti na snazi privremena odluka koja važi svakog dana naizmjenično, sve dok je na snazi epizoda "Uzbuna" zbog velikog zagađenja zraka.

Mjera se ne odnosi na vozila policije, inspekcijskih organa, Ministarstvo za odbranu BiH, javnog gradskog prijevoza, komunalnih poduzeća i vozila s diplomatskim tablicama, te hitnih intervencija.

Prema uredbi Vlade Kantona Sarajevo, svi vozači koji se ne budu pridržavali odluke "par-nepar", bit će novčano kažnjeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije