Uručene nagrade vlasnicima najljepših avlija i balkona u Starom Gradu

Radiosarajevo.ba
Uručene nagrade vlasnicima najljepših avlija i balkona u Starom Gradu
Foto: Općina Stari Grad / Najljepši balkoni i avlije u Starom Gradu

Najljepše avlije u Starom Gradu nalaze se u naseljima Hrid, Širokača i Medrese, dok su najljepši balkoni također na Širokači i u naselju Medrese, ali u Logavinoj. 

Izbor najljepših avlija i balkona provela je Općina Stari Grad, a na konkurs raspisan u junu ove godine prijavila se 31 osoba.

Komisija koja je izabrala pobjednike cijenila je trud koji je uložen u održavanje avlija i balkona, estetski dojam, uređenje i njegovanje tradicije, a od pristiglih prijava napravljen je uži izbor i izvršen obilazak lokacija. Početkom ovog mjeseca izabrane su tri najljepše avlije i tri balkona, a vlasnicima su danas uručene novčane nagrade i pokloni.

Lijepo uređene bašče, avlije, voćnjake i druge zelene površine naslijeđene su od prethodnih generacija i nekada je gotovo svaka kuća u Starom Gradu imala avliju. Nažalost, mnoge sarajevske bašče i avlije su s vremenom nestale u nepovrat, a ovim izborom se građani nastoje motivirati za uređenje svih raspoloživih površina i obogaćivanje životne sredine. Također, ambijent preostalih avlija i bašči ukrašenih različitim vrstama cvijeća treba sačuvati, zaštiti i prezentirati, kao što je rečeno i u knjizi Mustafe Arslanovića Avlije i bašče Svrzine kuće koja je danas poklonjena svim pobjednicima konkursa.

Najljepši balkoni i avlije u Starom Gradu - undefinedFoto: Općina Stari Grad: Najljepši balkoni i avlije u Starom Gradu

Namik Jusić sa Hrida zauzeo je prvo mjesto među avlijama Starog Grada, svoju porodičnu avliju uređuje posljednjih šest godina. Krase je čempresi, ruže, hadžibeg, olijanderi i druge vrste cvijeća, ali i mala fontana. Osim avlije, uredili su i 'bosansku sobu'. „U našoj kući smo napravili jedan zanimljiv kontrast modernog i tradicionalnog, avlija je više modernog karaktera, dok naša „bosanska soba“ vraća duh starih vremena i tradicije.

Soba nam je ostala od naše nane i mi smo je kasnije nastavili održavati. Sigurni smo da u našem naselju Hrid nema ovako lijepa avlija sa baštom, a za ostatak Starog Grada ne znamo,“ ispričao je Namik pokazujući procvjetali hadžibag za koji ova porodica tvrdi da je zasađen prije 50 godina..

Na Širokači je svoju avliju ponosno pokazala Olgica Lalić koja je kazala da je prijatno iznenađena osvajanjem trećeg mjesta, te se zahvalila Općini Stari Grad i općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću što i na ovaj način vode računa o stanovnicima Starog Grada.

„Ovo je porodično imanje mog supruga o kojem se svi brinemo godinama, neke ruže i grmovi su posađeni i njegovani možda i duže od deset, petnaest godina. Imamo širok spektar raznih vrsta cvijeća: tulipane, potočnice, narcise, a čim im prođe sezona, odmah sadimo nešto drugo. Ruže su malo stale, sad je vrijeme hadžibega. Zahvaljujući prijateljima imamo i lavandu i smilje. Nagradu koju smo dobili utrošit ćemo za jednu trajnicu, dal će to biti ukrasno žbunje ili drvo, vidjet ćemo,“ kazala je Olgica.

Jedan od najljepših balkona krasi starogradsku ulicu Prijepoljčeva koja se nalazi u naselju Medrese i pripada Enisi Resić. Enisa nas je s velikim oduševljenjem dočekala i pokazala nam svoje cvijeće koje kako kaže gaji s puno ljubavi.

„Ljubav prema cvijeću naslijedila sam od majke. S njom sam još kao djevojčica uređivala baštu, a s godinama to je preraslo u moj hobi, moj odmor za dušu.... Ovdje provodim najviše svog slobodnog vremena“, kazala je Enisa.

Ispričala nam je kako ju je na konkurs prijavila prijateljica i da joj je neizmjerno drago što je učestvovala u ovoj lijepoj priči.

Kako je kazala Almedina Porča, pomoćnica načelnika za odnose s javnošću, ovaj projekat pokrenut je kako bi se na još jedan način pokazale ljepote koje u sebi krije Stari Grad, ali i motivirali građani da što više uređuju raspoložive površine.

„Namjera nam je da ovo postane tradicionalni izbor, jer poznato je da je nekada u Starom Gradu gotovo svaka kuća imala uređenu avliju i baštu i više nego igdje drugo ovdje se čuvala tradicija. Danas smo u ime općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića posjetili sve pobjednike i uručili im poklone i novčane nagrade i nadamo se da smo ih tako motivirali da nastave uređivati svoje bašte.“ Uz Porču, obilasku i podjeli nagrada bila je i pomoćnica općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport i po ovlaštenju pomoćnica za civilnu zaštitu Lejla Dizdarević.

U izboru najljepših avlija i balkona u Starom Gradu prva tri mjesta zauzeli su:

KATEGORIJA AVLIJE

Namik Jusić, Hrid
Ahmed Beširović, Medrese
Enes i Olgica Lalić, Širokača 

KATEGORIJA BALKONI

Sabina Alić, Logavina
Amila Lučarević-Kurtanović, Širokača
Enisa Resić, Medrese

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije