Hadžibajrić: Općina Stari Grad će pomoći Općoj bolnici i dr Gavrankapetanoviću

Radiosarajevo.ba
Hadžibajrić: Općina Stari Grad će pomoći Općoj bolnici i dr Gavrankapetanoviću

Načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić posjetio je danas Opću bolnicu "Prim dr Abdulah Nakaš" i uručio prof dr Ismetu Gavrankapetanoviću, direktoru ove ustanove, odluku o dodjeli novčanih sredstava u iznosu od 10.000 KM za borbu protiv koronavirusa.

Opća bolnica "Prim dr Abdulah Nakaš" ima veliku potrebu za zaštitnom opremom s obzirom da Urgentni centar dnevno prima između 100 i 150 pacijenata i ova sredstva bit će utrošena u te svrhe.

Prema riječima načelnika Hadžibajrića, Općina Stari Grad stoji na raspolaganju ovoj ustanovi, kao i prof dr Gavrankapetanoviću za svaku vrstu pomoći kako bi se pacijentima pružila što bolja zdravstvena zaštita.

hadzibajric_opca_01.jpg - undefined

Foto: Općina Stari Grad Sarajevo

"Svjesni smo da je Općoj bolnici potrebna pomoć za nabavku zaštitne opreme i zato smo odmah reagovali jer u ovoj situaciji ne smijemo dozvoliti da bilo šta stane na put u pružanju pomoći oboljelima. Naša podrška će se nastaviti tako da smo dogovorili i određene građevinske radove kojima će se napraviti bolja preraspodjela prostorija u kojima se pacijentima pruža usluga i to ćemo također finansirati", kazao je načelnik Hadžibajrić.

Da će sredstva biti utrošena tamo gdje su najpotrebnija potvrdio je i prof dr Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice.

"Sredstva ćemo iskoristiti za naš Urgentni blok koji prima 90 posto građana Sarajeva koji traže hospitalizaciju, odnosno koji su upućeni iz primarne zdravstvene zaštite. Veliko hvala u svoje lično, ali i u ime svih zaposlenih Opće bolnice na ovoj značajnoj pomoći. Zadatak svih zdravstvenih radnika, pogotovo onih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u ovom trenutku velike panike, jeste da mi stanemo između građana i korone. Građani se ne smiju uzbuđivati, mi smo ti koji trebaju to zaustaviti, i na tome radimo posljednjih nekoliko mjeseci", kazao je prof dr Gavrankapetanović.

hadzibajric_opca_02.jpg - undefined

Foto: Općina Stari Grad Sarajevo

"Vrlo je važno da nastavimo biti štit za naše građane i da ne šaljemo nikakve poruke o tome da nemamo kapacitete. Ovaj grad je pun izvanrednih ljekara, sestara, imamo dovoljno kadra da se izborimo sa ovim, a evo dobijamo i podršku od strane vlasti. Sa puno težih situacija se ovaj grad u prošlosti suočavao, smatram da je važno ohrabriti ljude", poručio je i dodao da je zdravstveni sistem sada mnogo spremniji nego što je bio na početku pandemije.

Urgentnim centrom u Općoj bolnici "prim dr Abdulah Nakaš" upravlja dr Merima Šišić uz pomoć još sedam mladih ljekara koji, prema riječima prof. dr. Gavrankapetanovića na svojim leđima nose najveći teret. Govoreći o potrebama Urgentnog centra dr Šišić je kazala da se zaštitna oprema puno troši i često mijenja te su potrebe velike.

"Riječ je o rukavicama, maskama, hirurškim mantilima. Kada radimo sa osobom pozitivnom na COVID 19, oprema je puno složenija i skuplja. Trenutno na urgentnom centru imamo fluktuaciju između 100 i 150 pacijenata, zadatak nam je zaštititi i našu bolnicu i naše uposlenike", rekla je dr Šišić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije