BiH / Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović: Opća bolnica svakim danom bliža pacijentima

13. 07. 2020. u 09:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Od 06. jula, počelo  je PCR testiranje hitnih pacijenata na COVID-19. u  Općoj bolnici ” Prim. dr . Abdulah Nakaš" Sarajevo, nakon što je ponovo aktiviran ugovor sa  zdravstvenom ustanovom Alea dr. Kandić i dobivenih  saglasnosti nadležnih institucija, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

"Testiranje nije komercijalno već se testiraju  pacijenti koji trebaju hitnu operaciju. Na  rezultate ovog  testa se  čeka  tri do četiri sata. Do jutros,  ukupno je  urađeno 65 testiranja", kazao je  prim.dr. Sead  Jažić, šef Odsjeka za mikrobiološku dijagnostiku Opće bolnice.

Podsjećamo da ove sedmice, od  subote, 18. jula, Urgentni centar Opće bolnice počinje  sa radom 24. sata svih sedam dana u sedmici i prijemom pacijenata koji su za hospitalizaciju na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.

"Međutim, preduslov da  na pravi način odgovorimo  postavljenim zadacima je kadrovsko  popunjavanje, jer fali medicinskog kadra, kao i finansijska podrška, jer se  povećava obim posla ali  i troškovi. Novi način rada znači povećane troškove za lijekove, dijagnostiku, dupliranje broja dežura  u svim službama bolnice te je neophodno da ovaj proces prati i povećano finansijsko ulaganje", saopćeno je iz Opće bolnice.

Radujemo  se  ovom početku, da budemo na usluzi  pacijentima, i nadamo se  da ćemo odgovoriti svim izazovima, ali  uz punu podršku  svih u zdravstvenom sistemu, kao i naših građana, kaže prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor  Opće bolnice.

Naglašava da će se u Opću bolnicu primati svi građani Kantona Sarajevo koji pripadaju sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.

Na početku svog mandata direktor Gavrankapetanović je obećao potpunu transparentnost u svom radu i otvorenost ove zdravstvene ustanove prema građanima.

Jedna od obećanih novina je i postavljanje na bolničku web stranicu spiska zakazanih operacija, sa šifrom koju dobiju pacijenti kod zakazivanja operativnog zahvata. Spisak se ažurira na mjesečnom nivou, tako da  pacijenti u svakom trenutku znaju kada im je zakazana planirana medicinska usluga.

Tako je za ortopedske pacijente rezerviran broj telefona: +387 33 285 271 , svaki radni dan od 08 do 14,00 sati.

Na naslovnici web stranice Opće bolnice na linku „Zakazivanje operacija“ možete pogledati spisak pacijenata planiranih za operativni zahvat ugradnje totalne endoproteze kuka u julu ove godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA