! / Gavrankapetanović: Hoću da se takmičimo u dobru, sistem postavimo na zdravije temelje

01. 07. 2020. u 15:45:00 A. S.

Shares: 0

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović danas je preuzeo dužnost vršioca dužnosti direktora Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu.

Podsjetimo, prof. dr. Gavrankapetanović je svih pet članova Upravnog odbora izabralo je početkom juna za novog v.d. direktora ove ugledne sarajevske bolnice.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba danas nakon što je preuzeo funkciju direktora, Gavrankapetanović je rekao da je primarni cilj otvoriti zdravstveni sistem građanima da se mogu liječiti i sačuvati ga od epidemije koronavirusa u Sarajevu, i samoj Bosni i Hercegovini.

"Opća bolnica je u trenutnoj situaciji jedna od najvažnijih karika zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, koja praktično preuzima oko 90 procenata svih zdravstvenih usluga, s obzirom na to da prema novom i aktuelnom rasporedu preuzima urgentne slučajeve svih sedam dana u sedmici, iz domena sekundarne zdravstvene zaštite.

Međutim, kompletan zdravstveni sistem u KS je izuzetno neorganizovan i neuređen, u što smo se naročito uvjerili posljednjih mjeseci. Bolesnici lutaju, a zdravstveni sistem nema adekvatnog odgovora, u što smo se uvjerili nažalost na najdrastičnijim primjerima i tragičnim događajima. Zbog toga je zdravstveni sistem taj kojeg trebamo izliječiti i to nam svima treba biti prioritet; kaže na početku razgovora prof. dr. Gavrankapetanović.

On smatra da je obaveza svakog ljekara i građanina da pomogne koliko može da zajednički popravimo naš zdravstveni sistem.

"Svi treba da budemo na usluzi bolesnima, da sačuvamo svaki ljudski život koliko smo u stanju i pozivam sve kolege i građane Sarajeva na pozitivan pristup, da odbacimo sve što nas sprječava da zaboravimo nesporazume, da zaboravimo egoizam i natječemo se u dobru, u kvaliteti usluge, u ljubaznosti i iskrenoj žalji da pomognemo bolesnima, što je naš osnovni zadatak", nastavio je Gavrankapetanović.

Zbog svega toga smatra da njegpov zadatak nije nimalo lak, ali da je spreman na teškoće i rado ih preuzima, ako tako mogu doprinijeti da krenemo u izlječenje našeg zdravstvenog sistema i pomognemo bolesnima.

"Ja sam čitav svoj radni vijek proveo u operacionoj sali, dugo vremena sam bio na funkciji šefa Klinike, imam dosta iskustva i vidio sam kako razni zdravstveni sistemi u svijetu funkcioništu, zbog čega se nadam da smo mi sposobni da iskoristimo sve svoje ogromne ljudske, emotivne, humane i sve druge potencijale kojima obiluje naše društvo, na ovom odgovornom zadatku u plemenitom cilju", dodao je uvaj ugledni doktor.

Profesor Gavrankapetanović ističe da mu je drago da ima podršku građana Sarajeva, to je ono što mu daje snagu i vjetar u leđa.

"Uspjet ćemo samo ako smo zajedno, kao i svaki put do sada. Ono što želim naglasiti je da svakako računamo na podršku vlasti, jedino pod tim uslovom sam i prihvatio ovaj zadatak, da svi u najvećem mogućem kapacitetu koji imamo na raspolaganju, damo sve od sebe, Tu prije svega mislim na Vladu KS, Skupštinu, ja znam da tamo sjede odgovorni i pravi ljudi kojima je stalo da naš Kanton ima stabilan sistem koji će štiti zdravlje svih nas. Više nema nikakvih kalkulacija, samo otvoren i transparentan pristup dolazi u obzir. Jednostavno, došli smo u situaciju da se borimo s epidemijom, pri čemu bolesnici predugo čekaju na rezultate COVID testa i u tome se gubi previše dragocjenog vremena", podvukao je Gavrankapetanović.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović

On je kao primjer istakao Urgentni centar Opće bolnice koji u tom pravcu očajnički traži rješenje koje će, kako kaže, sigurno vrlo brzo ponuditi ministar Rusmir Mesihović (DF).

"Očekujemo stvarnu, ozbiljnu efikasnu i efektivnu podršku kompletne Vlade i Skupštine KS, bez čega nema smisla ni pokušavati nešto promijeniti. Pri tome naročito mislim na finansijsku podršku, ali tek nakon što postavimo sve stvari na svoje mjesto. Ja ću zahtijevati budžetsku inspekciju, inspekciju Ureda za reviziju institucija FBiH, internu i eksternu kontrolu i referentnu reviziju kompletnog poslovanja Opće bolnice, kako finansijsku tako i pravnu, poresku i svaku drugu, kako bi obezbijedili tzv. čist start. Tek kada budemo pouzdano znali sa čim raspolažemo u finansijskom i materijalnom smislu, kolike su nam obaveze i šta možemo podnijeti, možemo pristupiti planiranju i realizaciji mnogobrojnih projekata koje imamo u planu", naglasio je Gavrankapetanović.

On, na kraju, tvrdi da će predložiti finansiranje da bude javno i transparentno, kako bi se moglo pratiti i opravdati građanima iz čijih se sredstava konačno finansira kompletan zdravstveni sistem.

"Najvažnije je da budemo svjesni da je kompletna zdravstveni sistem jedna cjelina, da se ne može samo jedan kotačić popraviti bez da se popravi cio organizam. Ja se nadam, očekujem i vidim da je došlo vrijeme za to, jer vremena više nema, ljudski životi su nešto najvrjednije, s tim vrijednostima nema trgovine ni kalkulacija. Sve se mora postaviti na zdrave temelje, kako bi ljekari mogli dati svoj maksimum u liječenju bolesnih, što nam je svima cilj", kazao je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA