Obećanja političara: Hadžibajrić uradio najviše, neki nisu ništa

Radiosarajevo.ba
Obećanja političara: Hadžibajrić uradio najviše, neki nisu ništa
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ibrahim Hadžibajrić

Od početka mandata 2016. godine do danas, načelnici i gradonačelnici u Bosni i Hercegovini su dali 735 obećanja, a ispunili su 152, saopšteno je iz Istinomjera.

Istinomjer je pratio rad 12 čelnika lokalnih zajednica. Među njima su sarajevske općine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Banja Luka, Tuzla, Bihać, Bijeljina, Trebinje, Prijedor, Široki Brijeg i Istočno Novo Sarajevo.

Najviše obećanja je ispunio načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić, a najmanje načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo, Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić i gradonačelnici Tuzle, Bihaća, Bijeljine i Prijedora - Jasmin Imamović, Šuhret Fazlić, Mićo Mićić i Milenko Đaković.

U odnosu na navedene najviše obećanja je dao načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić. Od 205 obećanja, ispunio je njih 28.

Od 124 obećanja, Hadžibajrić je ispunio njih 79. Kako je naveo Istinomjer, obećanja se uglavnom odnosila na sanaciju i asfaltiranje ulica, gradnju i rekonstrukciju potpornih zidova, rekonstrukciju javnih objekata i slično.

Koldžo nije ispunio niti jedno od 24 obećanja. Od istaknutog broja obećanja, njih deset je ocijenjeno sa u progresu.

Gradska uprava Prijedora na čelu sa gradonačelnikom Đakovićem, još uvijek nije zabilježila niti jedno u potpunosti ispunjeno obećanje.

Imamović je dao 21 obećanje. Do sada također nije ispunio niti jedno. Ocjenu započeto je dobilo obećanje o gradnji Gradskog groblja. Ocjenu u progresu je dobilo šest obećanja.

Gradonačelnik Fazlić je imao 27 obećanja, a ispunio je samo dva. Prekršio je jedno obećanje, a to je ono koje se odnosi na zaduživanje Bihaća.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić je je dao 35 obećanja u predizbornom programu. Ispunjeno je samo jedno i to ono koje se odnosi na gradnju sprotske sale u Dobroševićima. Ostvareni su djelomični pomaci na drugim poljima. 

Urađenim se ne može pohvaliti ni gradonačelnik Mićić. Od 30 obećanja, realizirao je samo tri.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ćosić je od 36 obećanja, ostvario njih četiri.

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić je počeo realizovati neke od projekata koji su bili sadržani u predizbornom programu.

Donedavni gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je podnio ostavku jer je imenovan za direktora Elektroprivrede RS-a. Kako je naglasio Istinomjer, rečeno im je da će Petrovićev nasljednik Mirko Ćurić nastojati provesti projekte njegovog prethodnika.

Znatan broj obećanja je uspio pretočiti u djelo gradonačelnik Širokog Brijega Mijo Kraljević.

Ispunjena i neispunjena obećanja načelnika i gradonačelnika - undefined

Foto: Istinomjer: Ispunjena i neispunjena obećanja načelnika i gradonačelnika

Iz Istinomjera su poručili da od 735 obećanja, njih 49 posto ima veliku šansu da budu realizovani do narednih Lokalnih izbora 2020. godine. Od 197 obećanja, njih 26 posto se nalazi u kategoriji srednje vjerovatnoće ispunjenosti, dok 181 obećanje ili 25 posto ima nisku vjerovatnoću da bude ispunjeno do kraja mandata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije