Urađena analiza stanja: Općina Centar žele zaštiti vode na svom području

Radiosarajevo.ba
Urađena analiza stanja: Općina Centar žele zaštiti vode na svom području
Dajući podršku projektima nevladinih organizacija, Općina Centar je iz ovogodišnjeg budžeta dodijelila grant u iznosu od 1.500 maraka Udruženju za unapređenje kvaliteta života ''Network'' za realizaciju projekta ''Čista voda u općini Centar Sarajevo'

U okviru projekta izvršeno je prikupljanje i analiza podataka o stanju voda na području općine Centar. Na osnovu navedenih podataka urađena je Analiza na temu ''Čista voda u općini Centar'', te je izvršena prezentacija analize i podjela reklamnog materijala srodnim udruženjima građanima.

U okviru pomenute analize o stanju voda na području općine Centar obrađene su slijedeće teme: Značaj i uloga voda, Zagađenje voda, Stanje zagađenosti voda u BiH, Iskustva Republike Srbije i Hrvatske, Agencija za vodno područje rijeke Save, Osnovne informacije o vodama, Zagađenost voda KS, Pročistač za otpadne vode Butila, Vode na području općine Centar, Klizišta u općini Centar, Programske aktivnosti Štaba civilne zaštite Općine Centar, Aktivnosti Općine Centar na sanaciji Koševskog potoka, Bosnalijek – primjer dobre prakse i odgovornosti prema okolini, Kvalitet vode Koševskog potoka nekad i sad i Voda – izvor života i zdravlja.

Na temelju obrađenih tema, Udruženje je prepoznalo da se izvorišta vode za piće na teritoriji Općine vezuju za prostore van urbane zone i na šire područje Nahoreva. Na ovom području egzistira veliki broj izvora dosta skromne pojedinačne izdašnosti. Neka od njih su zahvaćena za vodosnabdijevanja lokalnog stanovništva, kao što su Uroševo vrelo, vrelo Vode i vrelo Biječa stijena, te niz manjih vrela sa kojih se snabdijeva manji broj domaćinstava.

Pojedini dijelovi općine Centar, kao što su Barice, Mrkovići, Nahorevo, Kromolj, Poljine, Slatina, sela Nahoreva, Radava nisu obuhvaćeni centralnim vodovodnim sistemom, što zasigurno predstavlja veliki ekološki problem sa aspekta očuvanja svih vodnih resursa (otvoreni tokovi, kraška vrela i bunari).

Prema trenutnoj situaciji, nema validne odluke o zaštiti izvorišta vode za piće sa kog se vrši vodosnabdijevanje stanovnika općine Centar. Naime, svi projekti zaštite urađeni su prije posljednjeg rata i prema novom federalnom Pravilniku treba ih inovirati.

Imajući sve to u vidu kao i druge podatke do kojih je došlo Udruženje kroz realizaciju ovog projekta evidentno je da Općina Centar ulaže napore na zaštiti voda na svom području, a ti napori u budućem periodu trebaju biti urgentno usmjereni na tri segmenta: donošenje validnih pravilnika o zaštiti vode za piće na području općine Centar prema novom federalnom pravilniku; uređenje kanalizacionih sistema radi zaštite voda, ali i radi prevencije klizišta i zdravlja ljudi; sanacija svih zagađenja voda Nahorevskih vrela kako bi bila sanitarno ispravna za piće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije