Elmedin Konaković: Nema više 'nedodirljivih' državnih službenika

Radiosarajevo.ba
Elmedin Konaković: Nema više 'nedodirljivih' državnih službenika
Fena / Elmedin Konaković
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Zakon o državnoj službi Kantona Sarajevo kojim se, pored ostalog, ukida kategorija rukovodećih državnih službenika, što je inovativno rješenje u BiH.

Zakonom su, kako je obrazloženo, zadovoljeni različiti interesi a predstojeće promjene nikome neće uskratiti prava, budući da su „prava državnih službenika u potpunosti sačuvana u odnosu na kolektivne ugovore“.

Predstavnici međunarodnog i nevladinog sektora, kao i Centri civilnih inicijativa ocijenili su ovaj zakon kao vrlo dobar.

Elmedin Konaković, premijer Vlade Kantona Sarajevo napisao je na svom Facebook profilu da "više nema nedodoriljivih ržavnih službenika". Prenosimo saopćenje u cjelosti.

"Usvojen je Zakon o državnoj službi u Kantonu Sarajevo. Od danas nema više "nedodirljivih" državnih službenika. Od danas je moguće sankcionisati, premjestiti, čak i otpustiti uposlenike koji ne rade svoj posao odgovorno. Od danas je naravno moguće i unaprijediti i pohvaliti one koji svoj posao rade dobro. Sve je to omogućeno bez radikalnih rezova koji bi otvorili mogućnost za novo zapošljavanje i gomilanje administracije.

Do danas, zasštićeni propisima i zakonima, u javnoj upravi sjedili su pojedinci koji su obilato koristili tu zaštitu. Mogli ste premjestiti uposlenika samo uz njegovu saglasnost, ocjenjivanje i kažnjavanje je bio tako težak proces zbog kojeg se to uglavnom i nije radilo.

Neke službe cemo integrisati i pojeftiniti skupi državni aparat.
Posebno sam ponosan na činjenicu da je vladajuća koalicija ispoštovala mišljenje svih zainteresovanih subjekata, imala dugu javnu raspravu, uvažila struku, sindikat i nevladin sektor. Opozicija je danas imala još nekoliko veoma kvalitetnih sugestija koje smo uvažili i na kraju svi zajedno, jednoglasno, podržali zakon.

Bila je to vruća tema koju smo mogli koristiti za predizborna prepucavanja, ali su Skupšstina Kantona Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo odabrali još jednom konstruktivan način riješavanja problema.
Ponosan sam sto sam na čelu ove vlade u ovom sazivu skupštine.

p.s
Svjestan sam svih gorućih problema, sigurnost, vodovod, lutalice, Gras itd ...
Na njihovom rješavanju se kontinuirano i vrlo aktivno radi" piše premijer Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije