Općina Centar pomaže mladima da se osamostale

Radiosarajevo.ba
Općina Centar pomaže mladima da se osamostale
U sarajevskoj Općini Centar je povećan interes mladih za samozapošljavanje uz pomoć Općine.

S ciljem poticanja zapošljavanja mladih, Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, nastavlja pružati finansijsku podršku iz svog budžeta najboljim poslovnim projektima namijenjenim razvoju poduzetništva i samozapošljavanju mladih sa područja središnje sarajevske općine kroz sufinasiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa.

Na osnovu Odluke o poticaju zapošljavanja mladih iz sredstava budžeta Općine Centar, koju je jednoglasno usvojilo Općinsko vijeće Centar, sa tim projektom se krenulo prošle godine i u budžetu je obezbijeđeno 50 hiljada maraka. Na javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i zapošljavanju mladih, koji je bio objavljen 23. septembra prošle godine, prijavilo se 17 mladih kandidata sa njihovim biznis planovima. Nakon provedene procedure, bespovratna sredstva su odobrena za pet kandidata čiji su biznis planovi ocijenjeni kao najbolji.

U namjeri da se snažnije krene u otvaranje perspektiva za mlade ljude i njihovo brže zapošljavanje, u ovogodišnjem budžetu Općine Centar obezbijeđeno je 100 hiljada maraka za poticaj zapošljavanju i samozapošljavanju mladih kroz dodjelu bespovratnih sredstava.

Javni poziv mladima za dostavljanje biznis planova objavljen je 9. maja 2016. godine i bio je otvoren dva mjeseca. U propisanom roku prijavila su se 22 kandidata sa njihovim biznis planovima. U toku je obrada pristiglih zahtjeva odnosno biznis planova. Postupak ocjene biznis planova i dodjele bespovratnih sredstava Općine Centar za poticaj zapošljavanja mladih provodi komisija, u skladu sa utvrđenim kriterijima i mjerilima.

Da podsjetimo, pravo na bespovratna sredstva iz budžeta Općine Centar za pokretanje i razvoj vlastitog biznisa, koja mogu iznositi do 15.000 KM po poslovnom planu, imaju stanovnici općine Centar do 35 godina starosti koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih JU Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Prema riječima predsjednika Komisije Općinskog vijeća Centar za pitanja mladih Amera Kape, koji je i inicijator ovog projekta, mladi pokazuju sve veći interes za pokretanje vlastitog biznisa uz finansijsku podršku Općine Centar.

"Mladi su u ovom projektu prepoznali svoju šansu da, aplicirajući sa planovima za pokretanje vlastitog biznisa, obezbijede sebi posao i egzistenciju. Da pokazuju sve veći interes potvrđuje i podatak da su se na posljednji javni poziv prijavila 22 kandidata, što je više u odnosu na prošlu godinu. Osim toga, ove godine biznis planovi sa kojima apliciraju su i raznovrsniji. Komisija će, u skladu sa propisanom procedurom, ocijeniti predložene biznis planove i projekte sa čijim autorima će biti obavljeni intervjui, a zatim će biti izabrani najbolji koji će dobiti bespovratna sredstva iz općinskog budžeta. Taj posao će biti završen u roku dva mjeseca", pojasnio je Kapo i iskazao zahvalnost Općini Centar, načelniku Dževadu Bećireviću i Općinskom vijeću što je na ovakav način pružena šansa mladima da budu samostalne ličnosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije