Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća obilježen Dan Općine Stari Grad

4
Radiosarajevo.ba
Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća obilježen Dan Općine Stari Grad
Foto: Općina Stari Grad / Dan Općine Stari Grad

Na Dan Općine Stari Grad (2.maj) jutros je, učenjem fatihe i polaganjem cvijeća, odata počast utemeljitelju Sarajeva Isa-begu Ishakoviću, najvećem vakifu grada Gazi Husrev-begu, te na Šehidskom mezarju Kovači i mezarju prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Uz čestitku svima koji obilježavaju taj dan kao svoj, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić je podsjetio da je Općina Stari Grad 2. maj, kao Dan Općine, počela obilježavati odmah nakon agresije na BiH, ukazavši da su se upravo na njenoj teritoriji 1992. godine odigravali ključni događaji.

Kako navode u saopćenju za javnost, ta općina jedina je radila u punom kapacitetu, tokom agresije na grad.

"Općina Stari Grad je sigurno iznijela teret odbrane grada Sarajeva, samim tim i države BiH. Malo ko zna da je u Općini Stari Grad funkcionisalo puno rukovodstvo tokom agresije, što nije bio slučaj u općinama Centar i Novo Sarajevo, Novi Grad djelimično, a Ilidža, Vogošća, Ilijaš, Hadžići i Trnovo su bili okupirani. Jedina općina koja je tad radila, u punom kapacitetu, je Stari Grad", kazao je Hadžibajrić.

Podsjetio je da je Općina Stari Grad u poslijeratnom periodu značajno obnovljena, prvenstveno vlastitim sredstvima.

"Samo u posljednih 12-13 godina uložili smo više od 120 miliona KM u obnovu i razvoj naše općine, mahom vlastitih sredstava. Mi ćemo nastaviti graditi i razvijati Stari Grad", poručio je Hadžibajrić.

Imam Careve džamije hafiz Sadrudin ef. Išerić dočekao je jutros delegaciju Općine Stari Grad u haremu Careve džamije te izrazio zadovoljstvo zbog tradicije koju ta lokalna zajednica njeguje.

"Ono što posebno cijenim i poštujem kod rukovodstva Općine Stari Grad jeste da je to jedina institucija u gradu Sarajevu, ponavljam jedina institucija, koja oficijalno dolazi na mezar Isa bega Ishakovića. Time odaju počast i priznanje njemu, koji je utemeljio ovaj naš šeher Sarajevo", kazao je hafiz Išerić.

Nada se, dodaje, da će dugogodišnja dobra saradnja lokalne zajednice i Islamske zajednice biti nastavljena.

Počast Gazi Husrev-begu, najvećem vakifu grada, odata je u njegovom turbetu te u haremu Gazi Husrev-begove džamije, gdje je delegaciju dočekao sekretar Gazi Husrev-begovog vakufa Dženan Kaljanac.

"Svima čestitam Dan općine, posebno mi je drago što smo se okupili na ovom mjestu, ispred turbeta velikog gazije, Gazi Husrev-bega. Mi ovu godinu obilježavamo kao poseban jubilej, a to je pola milenija od njegovog dolaska u Sarajevo jer poznato je da je Gazi Husrev-beg došao u Bosnu 1521. godine", kazao je.

Na Šehidskom mezarju Kovači delegacija je položila vijenac i proučila fatihu na centralnom spomen obilježju, potom i mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Delegaciju Općine Stari Grad predvodili su općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Mirza Batalović, a činili su je pomoćnici općinskog načelnika, zamjenici predsjedavajućeg Općinskog vijeća i šefovi Klubova stranaka koje djeluju u Općinskom vijeću, saopćila je Služba za odnose s javnošću Općine Stari Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije