Mezarje Kovači: 2. maj je jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH

3
Radiosarajevo.ba
Mezarje Kovači: 2. maj je jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Mezarje Kovači

U okviru obilježavanja godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva RBiH, delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo položile su cvijeće na mezarju Kovači. 

S mnogo razloga današnji datum možemo smatrati jednim od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH kada pojedinačno govorimo o jednom datumu, jednom događaju koji je imao presudan značaj.

O važnosti dana kada je Sarajevo herojski odbranjeno od agresora govorila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Ona je danas, na ovaj vrlo važan dan poručila da je jako važno prisjećati se i obilježavati našu historiju.

„Danas je jedan od najznačajnijih momenata i najznačajnijih dana za odbranu Sarajeva i odbranu BiH. Delegacija Grada Sarajeva je danas tu da oda počast svim hrabrim braniocima koji su uspjeli sačuvati našu državu i naš grad.

Mislim da je ovo najmanja stvar koju možemo uraditi kako bismo se zahvalili svima onima koji su dali svoje živote za sve ono što mi živimo danas“, kazala je gradonačelnica.

Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić rekao je da je 2. maj i početak obilježavanja Dana općine Stari Grad.

Mezarje Kovači - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Mezarje Kovači

Podsjetimo, Specijalne jedinice tadašnje Jugoslovenske narodne armije uz pomoć brojnih paravojnih srpskih jedinica, 2. maja 1992. godine, u koordiniranoj i dobro osmišljenoj vojnoj akciji pokušali su zauzeti zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine u centru Sarajeva. Glavna borba vođena je na Skenderiji, oko 150 metara od zgrade državnog Predsjedništva.

Zauzimanje zgrade Predsjedništva je spriječeno, no tog dana počela je opsada koja je naočigled cijelog svijeta trajala 1.460 dana, tokom koje su građani Sarajeva ubijani minobacačkim granatama, snajperskim hicima, protivavionskim naoružanjem…, ali su, isto tako, mučeni i iznurivani prekidima u snabdijevanju vodom, električnom energijom i prirodnim plinom, izgladnjivani… No, upornost da se grad odbrani i želja za preživljavanjem su, ipak, pobijedili i Sarajevo nikad nije palo u ruke agresora na BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije