Budakovići / Tužno sjećanje: Agresorska granata ubila ih je na dženazi sugrađanki

12. 06. 2020. u 12:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 198

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, danas je delegacija Kantona Sarajevo koju su činili ministar za obrazovanje, nauku i mlade Anis Krivić, dopredsjedavajući Smiljana Viteškić i Vibor Handžić na mezarju Budakovići obilježila 27. godišnjicu stradanja građana.

Na tom mjestu je 1993. godine, tokom dženaze Fadili Karšić, od eksplozivnog dejstva granate ispaljene sa agresorskih položaja, ubijeno 10 sugrađana, dok ih je troje ranjeno.

Tog tragičnog dana ubijeni su Edhem Borovina, Salko Bradić, Osman Curić, Asim Džaferović, Amir Džanko, Asim Konaković, Sejdalija Kurtić, Kasim Pintol, Smail Sarač i Began Sarajkić.

Ovim povodom, ministar Krivić je poručio kako je važno da se prisjećamo žrtava i govorimo o njima, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego i zbog budućnosti, kako se ovakav gnusan čin ne bi ponovio nikome nigdje.

“Nažalost, i danas smo svjedoci ubijanja nedužnih ljudi i djece u nama ne tako dalekom susjedstvu, i također smo svjedoci da svijet čini jako malo, gotovo ništa, da bi spriječio takve zločine”, istakao je Krivić.

Budakovići - undefinedFoto: Vlada KS: Budakovići

Naglasio je kako je, bez obzira na prošlost, budućnost potrebno graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana.

“Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo moraju biti adekvatno kažnjeni”, poručio je Krivić, nakon polaganja cvijeća, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su predstavnici Grada Sarajeva, Općine Stari Grad, Unije civilnih žrtava rata, te porodice i prijatelji ubijenih Sarajlija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA