Na Debelom brdu i Vranjačama obilježena godišnjica bitke za deblokadu Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Na Debelom brdu i Vranjačama obilježena godišnjica bitke za deblokadu Sarajeva
Foto: Općina Centar / Godišnjica bitke za deblokadu Sarajeva

U organizaciji Udruženja maloljetnih boraca općine Centar Sarajevo, 7. juna 2020. godine obilježena je godišnjica bitke za deblokadu Sarajeva. U prisustvu velikog broja građana, članova porodica, predstavnika boračkih organizacija, te nekadašnjih boraca prema utvrđenom protokolu delegacije su prvo položile cvijeće ispred spomen-obilježja Debelo brdo i učenjem Fatihe i na drugi prigodan način odali počast šehidima i poginulim borcima čija imena su ispisana na ovom spomen-obilježju. 

Godišnjica bitke za deblokadu Sarajeva - undefinedFoto: Općina Centar: Godišnjica bitke za deblokadu Sarajeva

U ime općinskog načelnika Nedžada Ajnadžića i Općinskog vijeća Centar cvijeće su položili savjetnik načelnika Mustafa Resić i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar. Nakon toga su članovi Udruženja maloljetnih boraca općine Centar Sarajevo, te demobilisani borci i sugrađani sa zastavama napravili defile do platoa na Vranjačama gdje su se dešavale presudne bitke za deblokadu i odbranu grada i države Bosne i Hercegovine.

Prisutnima su se tokom trajanja manifestacije obratili Almir Šegalo, Edin Ćosović, Mustafa Rustemagić, Enes Zeljkić i Alija Džigal koji su učestvovali u bitkama za deblokadu i odbranu ovog dijela grada Sarajeva. 

Nakon toga se prisutnima u ime općinskog načelnika Nedžada Ajnadžića obratio njegov savjetnik Mustafa Resić. 

Godišnjica bitke za deblokadu Sarajeva - undefinedFoto: Općina Centar: Godišnjica bitke za deblokadu Sarajeva

"Zahvaljujući herojskoj borbi naših suboraca, od kojih su mnogi danas prisutni na ovom mjestu, prvi put u historiji grada se desilo da Sarajevo nije osvojeno. Ove linije su bile jedne od najtežih za braniti od agresora. To je bila naša slavna prošlost, a što se tiče budućnosti imamo namjeru na ovom mjestu napraviti jedan sportsko-rekreativni centar sa kojeg će sljedeće generacije moći uživati u ovom predivnom pogledu na grad", kazao je Resić. 

Na kraju manifestacije je održan historijski čas gdje je general Armije RBiH u penziji Hamid Bahto iznio činjenice koje se odnose na period pokušaja deblokade i zaustavljanja neprijatelja u njegovom prodoru u grad. Na kraju su članovi Udruženja maloljetnih boraca općine Centar Sarajevo podijelili slatke pakete najmlađim učesnicima manifestacije obilježavanja godišnjice deblokade Sarajeva. 

Osmog juna 1992. godine je bio pokušaj prve deblokade opkoljenog Sarajeva. Tog dana je poginulo najviše sarajevske mladosti u pokušaju da oslobode svoj grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije