Akademija povodom Dana odbrane općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč

Radiosarajevo.ba
Akademija povodom Dana odbrane općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč
Foto: Općina Novi Grad / Akademija povodom 8. juna

Povodom obilježavanja 8. juna - Dana odbrane općine Novi Grad Sarajevo i 28. godišnjice bitke za brdo Žuč, u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad, sinoć je održana akademija posvećena najhrabrijim sinovima i kćerima, onima koji su oslobodili Žuč, grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu od agresora. 

Akademiji su prisustvovali članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, demobilisani borci Armije RBiH, armijski generali, a među njima ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica i Ismet Hadžić mutevelija, predstavnici Općinskog vijeća, članovi boračkih udruženja i drugi građani.

Na samom početku obratio se pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja Tajib Delalić, koji je naglasio da je 8. juni proglašen kao Dan odbrane općine Novi Grad, jer je to jedan od najvažnijih datuma u historiji općine Novi Grad, jer se tada dogodila čuvena bitka za brdo Žuč 1992. godine.

Akademija povodom 8. juna - undefinedFoto: Općina Novi Grad: Akademija povodom 8. juna

“Tada su pripadnici Armije Republike BiH i MUP-a pokazali agresoru da neće moći da uđe u Sarajevo i uradi ono što je naumio. U više akcija su htjeli presijeći Sarajevo i da zauzmu BiH, svojim viteškim borbama nismo to dozvolili, pokazano je čudo bosanskog otpora. Mnogi su utkali svoje živote u državu BiH i njih treba da se sjećamo i njihovih porodica“, kazao je sinoć Delalić.

Dan odbrane općine i slavne bitke za brdo Žuč prisutnima je čistitao općinski načelnik Semir Efendić.

On je istakao da je najviše teritorije u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu oslobođeno upravo 8. juna, na teritoriji Žuči, i da je to bila jedna od prvih pobjeda Armije RBiH. Naveo je da je Općina Novi Grad imala oko 25.000 vojnika, da je veliki broj njih dao svoje živote za odbranu države od agresora.

„Mnogi su dali živote za slobodu u kojoj mi danas živimo, to je ono zbog čega smo dužni da ih se sjećamo, a ja sam za to da se uz to i često sjećamo naših slavnih pobjeda. Pobjeda je naš opstanak, pobjeda je što agresori nisu zauzeli niti uništili državu BiH, nisu to uspjeli zahvaljujući svim onim ljudima koji su se borili 8. juna i svih drugih datuma tokom agresije na BiH od 1992-95.godine. Stoga vas pozivam da ovakve datume sa ponosom obilježavamo i slavimo“, naglasio je načelnik Efendić.

Općina Novi Grad u protekle tri godine 8. juni obilježavala je na Golom brdu, uz prisustvo nekoliko hiljada ljudi, gdje je organiziran i zajednički iftar za posjetioce. Zbog pandemije koronavirusa ove godine masovnije okupljanje nije bilo moguće organizirati, ali je ovim povodom upriličena akademija, uz pololaganje cvijeće na spomen-obilježja i sjećanje na najhrabrije sinove naše domovine.

Tokom akademije prisutni su imali priliku pogledati ratni snimak posjete prvog predsjednika i vrhovnog komandanta rahmetli Alije Izetbegović 2. Viteškoj motorizovanoj brigadi, nastalom u martu 1994. godine, a koji je ovim povodom prvi put pokazan javnosti.

Dodijeljena priznanja „Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo“

Akademija povodom 8. juna - undefinedFoto: Općina Novi Grad: Akademija povodom 8. juna

Uručena su i općinskih priznanja pojedinačna i kolektivna „Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo“.

„Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo“ posthumno je dodijeljena rahmetli Muzaferu Mešiću, komandantu 1. bataljona 2. Viteške motorizovane brigade, dobitniku najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, za izuzetne zasluge u odbrani općine Novi Grad Sarajevo i BiH u odbrambeno - oslobodilačkom ratu.

“Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad“ dodijeljena je i Muazu Suljagiću, komandantu 3. motorizovanog bataljona 2. Viteške motorizovane brigade, a kolektivna „Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo“ Odredu Teritorijalne odbrane Mojmilo.

Plaketu je primio komandant Odreda Ejub Fako. Odred Mojmilo formiran je od grupa i dobrovoljaca brda Mojmilo na samom početku suprotstavljanja agresiji bivše JNA i srpsko-crnogorskog agresora s ciljem zaštite naselja i odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Zona djelovanja odreda Mojmilo bila je od spoja ulice Milinkladska – Vrbovska do kuća Trapara na cesti Lukavica – Dobrinja.

Odred je brojao 1.150 boraca raspoređenih u devet četa, a bio je među prvim jedinicama TO koja se suprotstavila agresoru i zaslužan je za odbranu vodovoda Mojmilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije