... / Novi Grad: GPS narukvice za djecu sa teškoćama u razvoju

18. 02. 2020. u 09:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1

Općina Novi Grad Sarajevo objavila je javni poziv o dodjeli novčane pomoći za nabavku GPS narukvica djeci, odnosno osobama sa teškoćama u razvoju.

Pravo na dodjelu novčane pomoći ostvaruju djeca i osobe sa teškoćama u razvoju ostvaruju na osnovu dostavljene medicinske dokumentacije.

Ostvarivanje tog prava vršit će se po redosljedu primljenih zahtjeva do utroška sredstava, a novčana pomoć isplaćivat će se u maksimalnom iznosu do 250 KM, po dostavljenom predračunu.

Kako je objavila Naša stranka, rezultat je to zalaganja Enise Spahić, vijećnice ove stranke.

„Radi se o mom amandmanu na budžet, još iz decembra 2018. godine. Mogu samo reći da se isplatilo čekati i da sam presretna. Ove narukvice povećat će sigurnost korisnicima, tj. djeci i njihovim starateljima. Staratelji će u svakom trenutku znati gdje su im djeca a sama djeca neće osjećati nikakav teret zbog toga što ih nose. Moram reći da je u Americi na snazi zakon kojim se do 2022. predviđa potrošnja 22 miliona dolara za nabavku GPS uređaja u svrhu starateljske pratnje djece iz autističnog spektra. To je primjer kojem moramo težiti, a Općina Novi Grad je na tom putu napravila mali korak“, rekla je Spahić.

Zahtjev za dodjelu novčane pomoći za nabavku GPS narukvica može se preuzeti putem zvanične web stranice općine.

KOMENTARI (1)