Tužni prizori na bazenima Bentbaša: Hoće li močvara i mulj otjerati milionski projekt?

7
A. Kapo
Tužni prizori na bazenima Bentbaša: Hoće li močvara i mulj otjerati milionski projekt?
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Bazeni Bentbaša propadaju godinama unazad

Bila je 2009. godina, kada je omiljeno kupalište Sarajlija koje budi nostalgiju i sjećanja  na prošlost i odrastanja brojnih generacija uz Miljacku - bazeni Bentbaša, otišli u zaborav.

Skoro 100-godišnju tradiciju, budući da postoje zapisi da je na istom mjestu 20. jula 1902. godine otvorena Narodna banja na Bentbaši, ugasio je naš dobro poznati javašluk i nezainteresovanost političara i nadležnih institucija.

Mjesto, koje je u nekad nam sretnoj bliskoj prošlosti bilo poprište veselog druženje i smijeha, danas, skoro 15 godina poslije, izgleda kao u horor filomovima.

Važni radovi u glavnom gradu BiH: Hoće li Sarajevo dobiti novu prekrasnu oazu?

Važni radovi u glavnom gradu BiH: Hoće li Sarajevo dobiti novu prekrasnu oazu?

Fotorepoter portala Radiosarajevo.ba zabilježio je oronule bazene u kojima su formirane bare i močvare. Umjesto vode mulj i žabe... Prostor, gdje je nekada u sklopu bazena bio smješten ugostiteljski objekat zjapi prazan i u poluruševnom je stanju... I tako godinama propadaju bazeni Bentbaša i to na lokaciji koja je jedna od perspektivnijih u Sarajevu. Kao da su svi digli ruke od ovog kultnog mjesta kod Sarajlija, ukoliko pričamo o kupalištima.

Finansijska injekcija

Kako će izgledati novi bazeni na Bentbaši? Pogledajte predloženo idejno rješenje

Kako će izgledati novi bazeni na Bentbaši? Pogledajte predloženo idejno rješenje

Tračak nade u pojavio se u oktobru prošle godine, kada je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić najavio da pokreće aktivnosti na rješavanju pitanja statusa bazena Bentbaša, te da će ovo popularno kupalište i okupljalište Sarajlija ponovo vratiti građanima.

Popularno kupalište na Bentbaši radilo je godinama

Nepuna dva mjeseca nakon toga, krajem prošle godine, u Općini Stari Grad Sarajevo predstavljeno je idejno rješenje novih bazena Bentbaša koje bi trebalo uključivati otvorene i zatvorene bazene, uređene zelene površine, prostor za ležaljke i odmor i druge sadržaje.

Prema novom prezentiranom konceptu, objekt je potpuno drugačije osmišljen, u duhu vremena i modernih trendova kao tematsko i dekorativno kupalište, a istovremeno se vodilo računa o zaštićenom pejzažu i očuvanju autentičnosti prostora.

Idejno rješenje

Idejno rješenje novih bazena uključuje dva zatvorena bazena – veći i manji, sa zelenom krovnom površinom, te tri otvorena bazena od kojih je jedan veći i dva manja za djecu.

Vlada FBiH podržala projekat o rekonstrukciji bazena Bentbaša: Odobreno 1,5 miliona KM

Vlada FBiH podržala projekat o rekonstrukciji bazena Bentbaša: Odobreno 1,5 miliona KM

Na mjestu sadašnjih balona za mali fudbal nalazit će se park i zelene površine, a prostor predviđa i dosta mjesta za ležaljke, sjedenje, odmor, kao i restoran. Zamišljeno je da se uspostavi ‘prirodna’ povezanost bazena Bentbaša sa javnom podzemnom garažom u ulici Avdage Šahinagića kako bi se riješilo pitanje parking prostora. Od javne garaže do bazena bi se dolazilo stazom, preko postojećeg pješačkog mosta, a do samih bazena bi bio sagrađen još jedan pješački most, tako da bi se izbjeglo kretanje magistralnom cestom, ranije je najavljeno.

Bazeni Bentbaša propadaju godinama unazad

Međutim, kao i kod većine drugih projekata pojavio se isti problem - novac.

Sa mrtve tačke priča se pokrenula prije nekoliko dana. Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH jednoglasno su usvojili Budžet Federacije BiH za 2023. godinu u iznosu od 6,7 milijardi KM. U budžetu je uvršten i amandman o izdvajanju 1,5 miliona konvertibilnih maraka za izgradnju bazena na Bentbaši.

Kako trenutno izgledaju bazeni Bentbaša pogledajte u našoj galeriji: 

Kako je to nekada bilo?

Oni koji su se kupali na bazenima Bentbaša devedesetih godina i početkom novog milenija, zasigurno se sjećaju da je ulaz bio simboličan - dvije marke.

Za one koji nisu imali novca da plate kartu čuvari su znali "progledati kroz prste", pa su ih puštali da preskoče ogradu ili zid.

Pojedini su znali ostajali poslije zatvaranja bazena da pokupe smeće i tako su "zarađivali" besplatnu ulaznicu za naredni dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije